ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Järnrörsskandal ger SD problem igen

  • Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson Foto: Claudio Bresciani

Järnrörsskandalen 2012 skapar nya problem för Sverigedemokraterna. Riksdagsledamoten Martin Kinnunen ställs inför rätta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, kopplade till det flermiljonsavtal Erik Almqvist fick av SD för att lämna riksdagen efter skandalen.
På tisdag inleds rättegången.

Martin Kinnunen förnekar uppsåt och brott. Han säger att han bara gjorde det han blev tillsagd att göra av SD:s partiledning och att den kanske inte informerat om eller insett konsekvenserna av sina beslut. Och han har försökt göra vad han kunnat för att leva upp till sitt ansvar som ende styrelseledamot i det SD-bolag, Samtid&Framtid, som förde 3,7 miljoner av partiets pengar vidare till Erik Almqvist.

Vice chefsåklagare Jacob Holmberg hävdar att bolaget, med Kinnunen som ytterst ansvarig, deklarerat både inkomstskatt och moms fel för 2013, vilket bland annat ledde till att det fanns fara för att 912.000 kronor skulle undanhållas i skatt. All bokföring i bolaget gjordes i efterhand och det användes också, hävdar åklagaren, osanna fakturor.

Kinnunen arbetar vidare i riksdagen trots rättegången som inleds i veckan. Han försvarar sig med att den konsult som skulle sköta bokföringen inte gjorde sitt jobb. Men det upptäckte inte Kinnunen förrän våren 2014. Konsulten var SD:s tidigare ekonomichef som fick sparken för att ha uppträtt oacceptabelt på en SD-samling. Som fallskärm fick han uppdraget att sköta bokföringen i bolaget.

Han åtalas för medhjälp till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, men förnekar brott.

Järnrörsskandalen uppdagades hösten 2012. Expressen publicerade en film från en festnatt i Stockholm 2010 med Erik Almqvist och den nuvarande rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth. Almqvist uttalade sig sexistiskt och rasistiskt, de beväpnade sig med järnrör, och partiledaren Jimmie Åkesson sade att SD:s nolltolerans innebar att det var oacceptabelt. Almqvist fick lämna uppdragen i SD och uppmanades att överväga sin riksdagsplats.

Flera månader senare gjorde han det när han och SD-ledningen gjort upp om ett konsultavtal för medietjänster, på en summa som motsvarade riksdagslönen han skulle gå miste om. Pengarna skulle gå från SD via SD-bolagen Blåsippan och Samtid&Framtid.

Men styrelsen i Samtid&Framtid avgick i samma veva. Ledamöter i den säger i förhören att det var för att partiets upplägg med Almqvist, som de förväntades godkänna, verkade konstigt. Kinnunen kom istället in som ende ordinarie ledamot.

Partiets nuvarande ekonomisk politiske talesperson, Oscar Sjöstedt, uppger att avtalet kändes misstänkt likt en muta, för att få Almqvist att lämna riksdagen mot sin vilja.

Tyck till