ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 16 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Henrik Mitelman: Iranskt oljeflöde är bra för världen

  • Analys av Henrik Mitelman.

Nu lyfts flera av de internationella sanktionerna mot Iran när Tehran visat att kärnvapenprogrammen är avvecklade. Att det är en seger för diplomatin råder det inget tvivel om. För bara några dagar sedan tillfångatogs tio amerikanska soldater och krisen såg vid en första anblick snarast ut att eskalera. Under lördagen följde fångutbyten mellan USA och Iran. Och så på söndagen den glädjande nyheten att sanktionerna lyfts. 

Man ska akta sig för att dra alltför stora växlar på det hela, men visst är det ett steg i rätt riktning, förutsatt att den amerikanska analysen är korrekt – att Iran faktiskt har fullföljt sin del av avtalet, något som ifrågasätts av Israel och en hel del tongivande republikaner i USA. 

Världen mår på marginalen lite bättre i dag, både genom minskade säkerhetsrisker och med ökad handel när Iran nu åter öppnas för världen. Och för 78 miljoner hårt prövade iranier blir livet lättare. 

Sanktionerna har fått avsedd effekt eftersom de på ett kännbart sätt strypt delar av den iranska utrikeshandeln. Exporten har sedan våren 2014 nästan halverats och de tidigare så enorma bytesbalansöverskotten har försvunnit. Så går det när oljenationen inte tillåtits att sälja den avgjort största exportprodukten. 

Samtidigt såg USA till att Irans enorma fonderade medel på tiotusentals miljarder dollar i utländska banker gjordes otillgängliga. Till slut blev det för mycket. Nu öppnas bankkontona igen och export accepteras, men fortfarande kvarstår ett stort antal sanktioner. 

För de finansiella marknaderna bör de minskade spänningarna applåderas. Lägre upplevda geopolitiska risker och ökad handel gynnar världsekonomin. 

Samtidigt är finansmarknaden i dessa dagar sällsynt enögd. Fallande oljepris leder till lägre börskurser när investerare fokuserar på de sämre utsikterna för råvarubolagen och eventuella kreditförluster för bankerna. Och nu kommer Iran tillbaka till oljemarknaden, redo att förse världen med ännu mer billig olja. Utbudet ökar, vilket leder till lägre priser. 

För den moderiktiga pessimisten växer därför utmaningarna, även om förväntningar om Iranavtalet redan har påverkat prisbilden. 

För makroekonomen blir slutsatsen den motsatta. När Iran nu tillåts att sälja mer olja ökar utbudet och alla eventuella nedgångar i oljepriset kommer hushåll och företag till del, något som ökar köpkraften och därmed världstillväxten. 

I det sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att börserna i dagsläget mest oroat sig för att det fallande oljepriset är ett uttryck för minskad efterfrågan från Kina, vilket förklarar varför lägre priser tolkas som ett tecken på en försvagad ekonomi, trots att Kina bara står för drygt en tiondel av världens konsumtion av olja. 

Nu ökar utbudet av olja till glädje för sju miljarder konsumenter. Att oljeproducenter i Texas, Norge och i Arabvärlden får det lite svårare betyder alls inte att världsekonomin utmanas. Tvärtom. Den enes död blir den andres bröd. 

Allt är inte guld och gröna skogar för att Iran nu plockats upp ur frysboxen, men världen är just i dag sannolikt en lite bättre plats än den var igår. Det ska vi vara glada för. 

Tyck till