ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Börsfrossa i Mellanöstern

  • Aktiehandlare i Dubai Foto: Kamran Jebreili

Det rådde börsfrossa i Saudiarabien på söndagen efter att sanktionerna mot Iran har hävts. I Teheran steg däremot aktiekurserna-

Börserna i Mellanöstern höll öppet på söndagen och gav en första fingervisning om åt vilket håll den kommande börsveckan ska gå. Om det fortsätter i Asien som i det började i Mellanöstern så blir det en ny deppig vecka för aktieägarna.

Funderar du på ett privatlån? Jämför låneräntor! (Extern tjänst)

Den saudiska börsen, den största i arabvärlden, rasade under söndagen med 5,4 procent och nådde nivåer som inte setts sedan mars 2011. Abu Dhabis ADX General Index föll samtidigt 4,2 procent.

Även på den egyptiska börsen var det nedåt, EGX30 backade mer modesta 1,7 procent till sin lägsta nivå sedan oktober 2013.

”Lokala investerare har panik efter att prisfallet på olja satt fart på utförsäljningarna på börserna i Gulfen. Låga oljepriser borde vara positiva, men folk struntar i det rationella och lämnar marknaden medan de fortfarande kan”, säger Tamer Ismail, handlarchef på Cairo Capital Securities till nyhetsbyrån Bloomberg.

Investerarna i Mellanöstern fruktar att ett redan lågt oljepris kan falla ännu mer när Iran får börja sälja sin olja på den öppna marknaden.

I Iran var det däremot uppåt. De hävda sanktionerna fick Irans Tedpix Index att stiga 0,9 procent, efter en uppgång redan på lördagen.

I New York föll börserna kraftigt i fredagens handel. Dow Jones backade 2,4 procent och Nasdaqv 2,7 procent. Stockholmsbörsen föll 3,9 procent under förra veckan och har nu backat 10,2 procent sedan årsskiftet.

Priset på Brentolja föll på fredagen till 29,2 dollar per fat.

Tyck till