ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Sanktionerna mot Iran hävs

  • Irans president Hassan Rouhani. Foto: Bebeto Matthews/TT

Internationella atomenergiorganet IAEA bekräftar att Iran uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna. Iran kan åter träda in på den globala ekonomiska scenen när sanktionerna mot landet hävs.IAEA bekräftar att Iran uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna. Iran kan åter träda in på den globala ekonomiska scenen när sanktionerna mot landet nu upphävs.

Det internationella atomenergiorganet säger att "inspektörer på plats verifierade att Iran har genomfört alla nödvändiga åtgärder enligt avtalet", rapporterar AFP. Iran har reducerat sitt kärntekniska program så att landet inte längre har möjlighet att tillverka kärnvapen.

Kort efter meddelandet från IAEA sade USA:s utrikesminister John Kerry att USA hävt sanktionerna som är kopplade till Irans kärnenergiprogram. EU:s utrikeschef Federica Mogherini sade sedan på presskonferensen tillsammans med Irans utrikesminister Mohammad Javar Zarif att även EU nu häver sanktionerna.

En "lysande seger" kommenterade Irans president Hassan Rohani på Twitter.

Fiendskapen som rått mellan Iran och USA sedan 1979 kan nu övergå i mer normaliserade förbindelser.

"Det innebär att länderna går från en dysfunktionell till en funktionell relation", säger Rouzbeh Parsi, Iran-expert och lektor vid Lunds universitet, till TT.

Han konstaterar att sanktionerna mot Iran i princip är de svåraste som FN-systemet och de internationella systemen någonsin lagt på ett land.

"De är ju inte riktade mot staten eller någon institution utan de har uteslutit Iran från det internationella banksystemet, de har förhindrat Iran att sälja sin olja till Europa, som har varit viktigaste handelspartnern och länder som har velat handla med Iran har haft att göra med inte bara FN-sanktioner utan de har också behövt oroa sig för att bli sanktionerade av USA om de handlar med Iran."

"Man kan säga att man i många avseenden har försökt belägra landet och samhället och dess invånare", säger Parsi.

Att sanktionerna hävs blir en möjlighet att öppna upp Iran gentemot omvärlden, anser Parsi men han tror inte att Iran kommer att få uppleva något ekonomiskt lyft med en gång.

"Iran kommer framför allt genom sin handel att öka interaktion med Europa, det vill säga nu kommer en del flygbolag som slutade flyga till Iran börja flyga igen. Det kommer, just för att man handlar med varandra, bli möjligt att besöka varandra. Det kommer att underlätta utbyten mellan universiteten, turism etc. Det kommer att – inte med stormsteg men med små steg – öppna upp landet för interaktion med Europa som vi inte sett på nästan tio år."

Länderna kröner detta nya skede genom att utväxla fångar. Iran har frigett fem amerikaner. Åtminstone fyra av dem har dubbelt medborgarskap.

Enligt Irans statliga tv finns Washington Post-korrespondenten Jason Rezaian bland de fyra.

Frisläppandet sägs ske i "nationens intresse" enligt allmänne åklagaren i Teheran. Iran ser frigivandet som en del i en fångutväxling.

I gengäld benådar USA sju fängslade iranier och lägger ner brottsanklagelserna mot 14 iranier som misstänks för att ha brutit mot sanktionerna mot Iran, uppger en amerikansk tjänsteman.

Enligt Irans FN-ambassadör Gholam Ali Khoshroo har Schweiz spelat en "positiv roll" i processen, som sägs ha pågått i nästan ett år.

Iran har undanröjt möjligheterna att få fram plutonium till kärnvapen och dessutom hällt betong i kärnan i tungvattenreaktorn i Arak.

USA, som länge hävdat att Iran har haft för avsikt att framställa kärnvapen, är ett av de länder som varit pådrivande i processen.

Sanktionerna har utestängt Iran från det globala finanssystemet och medfört ekonomiska svårigheter för landets invånare.

Under sanktionstiden har oljeexporten från Iran varit kraftigt nedskuren, men nu står världens största oljebolag och knackar på dörren. Iran räknar med att kunna öka exporten från 500.000 fat per dag till det dubbla inom ett år.

Tyck till