ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Föreslår nordisk förbundsstat

Historikern och författaren Gunnar Wetterberg vill att de nordiska länderna ska bilda en förbundsstat. Som ett första steg föreslår han bland annat att det skapas en invandringsunion.

"EU:s framtid är så oviss att det borde ligga i de nordiska staternas intresse att fördjupa frågan om en gemensam nordisk statsbildning", skriver Wetterberg på Dagens Nyheters debattsida.

"Om EU krackelerar är det klokt att ha förberett en annan lösning", enligt författaren som skrivit "Förbundsstaten Norden" på uppdrag av Nordiska rådet.

"När jag for runt med boken i huvudstäderna fick jag samma reaktion på flera ställen. Inte nu, allting fungerar — men om det kommer en riktig kris vore det bra att ha", skriver Wetterberg i DN.

Han ser det som att krisen nu börjar få "skärpa och kontur", och tar upp tecken som eurokrisen, ovisshet kring den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet, Rysslands agerande i Moldavien, Georgien och Ukraina samt framtiden för Schengenavtalet och Dublinförordningen.

Författaren konstaterar att "en förbundsstat är inte snuten ur näsan".

"Därför borde de nordiska regeringarna snarast samla sig kring åtgärder för vart och ett av problemen", skriver Wetterberg som bland annat vill börja med en nordisk invandringsunion.

Tyck till