ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Expert: Ingen gynnas av skandalen

  • Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är för tidigt att säga hur allvarligt skadat förtroendet för Kommunal och Margot Wallström är. Samtidigt har oppositionen inte vunnit några poäng.

"Inga partier eller makthavare har gynnats av det här", säger statsvetaren Mikael Sundström.

Det sitter djupt i det svenska samhället att makten inte får vara korrumperad, förklarar Lars Stjernkvist, kommunalråd (S) i Norrköping. Därför är utrikesminister Margot Wallströms lägenhetsaffär med Kommunal känslig.

"Det blir väldigt stor uppmärksamhet när politiker eller fackliga företrädare misstänks ha dragit personlig fördel av sitt förtroendeuppdrag. Det är arbetarrörelsen själva som sett till att vi har en hög ribba i Sverige. Därför är det en väldigt öm punkt när vi själva blir misstänkliggjorda."

Stjernkvist förstår upprördheten och kritiken mot Wallström, men anser att det är för tidigt att säga om hon har gjort fel.

"Vi har haft en del andra politiska affärer som fått allvarliga konsekvenser, men i historiskt ljus har det visat sig vara i förhållande till konsekvenserna odramatiska."

Han syftar på dåvarande S-statsrådet Laila Freivalds hårt kritiserade lägenhetsaffär när hennes hyreslägenhet omvandlades till en bostadsrätt.

"Jag var själv inblandad och mitt i turbulensen. Det var svårt att se vad som var mindre eller mer allvarligt."

Statsvetaren Mikael Sundström riktar hård kritik mot hur medierna har rapporterat om Wallström.

"Vi bedömer det här på en uppskruvad volym och lite information. Det gynnar inte debattklimatet. Jag vet fortfarande inte vad som har hänt."

Samtidigt betonar Sundström att det är viktigt att granska makthavare, men att det politikerförakt skandalen väcker inte gynnar demokratin.

"Inga partier eller makthavare har gynnats av det här. Politikerföraktet skapar en polarisering vilket skadar alla partier."

Sundström tror inte att Kommunal har fått en försvagad ställning i avtalsrörelsen 2016.

"När de kommer förhandla med sin motpart kommer den här frågan inte vara aktuell. Men på kort sikt har deras förtroende skadats."

Det håller inte Malmös förre kommunalråd och S-veteranen Ilmar Reepalu med om.

"Kommunal är skadeskjutet. Det här tar fokus från avtalsrörelsen. Nu konfronteras de av sina medlemmar och det tar energi."

De senaste dagarna har 1.400 medlemmar lämnat fackförbundet. Reepalu säger att det är "utomordentligt trist".

"Lågavlönade kvinnor som de företräder behöver sin organisation mer än någonsin. Vem ska hantera deras frågor om de lämnar?"

Spar 100-tals timmar på jobbsöket med Di KarriärPush! (Extern tjänst)

Tyck till