ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Så mycket är vi beredda att betala per meter

  • Hus i Enskede, söder om Stockholm Foto: Hasse Holmberg
Svenskar betalar gärna en rejäl slant extra för att bo centralt. Bara några mil utanför en större ort kan priserna ha mer än halverats.

Några få mil kan resultera i stora prisskillnader för bostadsrätter och villor. Det visar Mäklarsamfundet, Svensk Mäklarstatistik och Fastighetsmäklarförbundet sammanställning av trenderna på den svenska bostadsmarknaden förra året.

Hitta bästa möjliga ränta - jämför bolån här (Extern tjänst)

I Luleå är det genomsnittliga priset för en villa 2,5 miljoner kronor. I Kalix, som ligger drygt åtta mil norrut längs kusten, kostar en genomsnittlig villa 550.000 kronor. En villa i Piteå, fem mil sydväst om Luleå, ligger det genomsnittliga priset på en villa på 1,3 miljoner kronor. (Anledningen till att villor används i exemplet är att sex av tio bostadsrätter säljs i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg eller Stor-Malmö).

Mönstret återkommer i hela Sverige där så kallade residensstäder, det vill säga största orten i ett län eller en region, har stora prisökningar på bostäder. Detta medan mindre orter några mil utanför inte alls ser samma prisstegring.

”Vi ser en stark urbaniseringstrend där folk är villiga att betala extra för att bo centralt”, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Samma trend finns exempelvis i Värmland. Där kostar en villa i Karlstad i genomsnitt 2,3 miljoner kronor medan en villa sex mil norrut i Munkfors endast kostar 350.000 kronor.

Den enda orten med ett avvikande mönster är Stockholm. Där ökar förorterna till Stockholms innerstad procentuellt mätt snabbare än innerstaden. Bedömare pekar ut flera anledningar till att så är fallet. De höga priserna i innerstaden gör att färre kan köpa bostäderna.

”Infrastruktur är också viktigt. I Stockholm är det lättare att ta sig in till staden med till exempel kollektivtrafik”, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet.

En annan tydlig trend är att budgivningen blir hårdare och att slutpriset på en bostadsrätt i Stockholm hamnar allt högre över det begärda priset. 2011 låg slutpriset i genomsnitt nästan 25 procent över det begärda priset. Sedan infördes acceptpriset och skillnaden mellan de två krympte till några procent. Sedan dess har skillnaden dock ökat och 2015 låg slutpriset nästan 15 procent över det begärda priset.

Tyck till