ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

S-profil: "Mer skadligt än Israelkonflikten för Wallström"

  • Foto: TT

Utrikesminister Margot Wallström har dragits in i granskningen av Kommunal. Bostadsaffären riskerar för hennes del att bli mer skadlig än konflikten med Israel. Det tror den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Aftonbladets stora granskning av Kommunal skördade på torsdagen sitt första offer när förbundskassören Anders Bergström tvingades avgå på grund av sex- och spritskandalen.

På fredagen drogs även utrikesminister Margot Wallström in i härvan, då det blev känt att hon fått en lägenhet av Kommunal.

”Det här är kanske mer skadligt för Margot än det där med Israel. Att de gnäller är en fjäder i hatten för många socialdemokrater, men det här är en helt annan materia”, säger Stig-Björn Ljunggren till Di.

”Det som kommer att hända i nästa steg är att Margots fögderi i övrigt kommer att granskas, då får vi se vad det ger”, fortsätter han.

Enligt Stig-Björn Ljunggren är det nog många som undrar varför inte Margot Wallström – med sin höga inkomst – kunde köpa en egen lägenhet istället att flytta in i en av Kommunals lägenheter.

För Kommunal, som själva uppvaktade utrikesministern och erbjöd henne lägenheten, handlar det sannolikt om att ha goda kontakter i regeringen, tror han.

”Längre fram kommer Kommunal ha synpunkter på någonting som regeringen ska besluta. Då är det rätt bra att ringa Margot”, säger den S-märkta statsvetaren.

Aftonbladets avslöjande visar hur toppar inom Kommunal och Socialdemokraterna fått hyra stora lägenheter i förbundets fastigheter i centrala Stockholm. Inte en enda lägenhet har släppts till den kommunala bostadsförmedlingen på 16 år.

Margot Wallström anklagade på fredagen Kommunals ordförande Annelie Nordström för att ha ljugit om hur förbundet hanterar sina bostäder.

Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap, anser att det är för tidigt för att avgöra hur affären kommer att påverka Margot Wallström.

”Det känns som att det verkligen vore läge för en oberoende utredning om lögner och osanningar om vad som hänt”, säger han.

Ulf Bjereld tror inte att Socialdemokraterna kommer att tappa väljare på grund av Kommunalhärvan. Däremot riskerar fackförbundet att förlora en hel del medlemmar.

”Affären kan göra det svårare att hålla kvar medlemmar och kanske framför allt rekrytera nya. Det tror jag är den största skadeverkan för arbetarrörelsen”, säger han.

Stig-Björn Ljunggren är mycket tveksam till att Annelie Nordström kan sitta kvar som ordförande för Kommunal. Han anser att festandet och den vidlyftiga representationen gått över gränsen.

”Bilden stämmer överens med våra fördomar om fackförbundspamparna”, säger han.

Även Ulf Bjereld anser att det finns frågetecken kring Annelie Nordströms framtid.

”Det som försvårat situationen för henne är att Margot Wallström sagt att hon farit med osanning. Det urholkar Annelie Nordströms plattform radikalt”, säger han.

Ulf Bjereld tror även att skandalen kan påverka Kommunal negativt i den kommande avtalsrörelsen.

”Om det här blir en långdragen historia kan det säkert försvaga Kommunals position i avtalsrörelsen”, säger han.

Tyck till