ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: Fortsatt riskflytt

Fredagen blev ännu en svart dag på världens finansmarknader där Europabörserna föll tungt efter nya kinesiska börsras och när oljan fortsatte sin resa söderut. Nya kraftiga nedgångar tog både Brent och WTI under 30-dollarsstrecket.

Som lök på laxen kom dessutom ett knippe svag USA-statistik, som fick dollarn att försvagas och den amerikanska tioårsräntan att tillfälligt handlas under 2 procent. Den japanska yenen stärktes när investerare sökte säkerhet.

Med kraftiga börsfall och jakt på säkra placeringar sjönk tyska statspappersräntor i längre löptider, med den tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter ned till 0,54 procent. Den svenska tioårsräntan sjönk 3 punkter till 0,75 procent.

Efter en tillfällig återhämtning på torsdagen fortsatte oljepriset att rasa på fredagen och såväl Brent som WTI handlades under 30 dollar per fat, de lägsta nivåerna på tolv år.

"Den stora frågan är när oljan kommer att bottna och tills vi får någon klarhet om det kommer marknaderna att vara fortsatt extremt vilda", sade Michael Hewson, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets, till Reuters.

Den stora nedgången i oljepriset, runt 20 procent sedan årsskiftet, har skapat oro över tillståndet i den globala ekonomin. Till detta kommer Kina, där det blev en ny tung börsdag på fredagen, med Shanghai Composite ned 3,6 procent.

Kinesisk statistik visade att bankerna förmedlade mindre nya lån än väntat i december. Nästa viktiga hållpunkt på Kinaagendan blir tisdagens BNP för det fjärde kvartalet, som väntas visa +6,9 procent i årstakt (samma som tredje kvartalet). På tisdagen redovisas också industriproduktion, detaljhandel och investeringar i december.

Som om det inte är nog med oljeprisfall och Kinaoro kom på fredagen också svaga data från USA. Detaljhandeln avslutade året svagare än väntat och försäljningen sjönk 0,1 procent i december. En förmildrande omständighet var visserligen det varma decembervädret, men totalt blev helåret 2015 det sämsta för den amerikanska detaljhandeln sedan 2009.

Empire Manufacturing Index, som mäter sentimentet i tillverkningsindustrin i New York, föll tungt i januari, till -19,37 från nedreviderade -6,21 i december. Det var den största nedgången en månad sedan finanskrisen 2007-2009.

Vidare blev industriproduktionen i december också en besvikelse, -0,4 procent på månaden efter nedreviderade -0,9 procent i november. Kapacitetsutnyttjandet sjönk och produktionen i tillverkningsindustrin minskade 0,1 procent. Nedgången där var dock helt koncentrerad till fordonsindustrin.

En liten tröst var att Michigan-index över konsumentförtroendet kom in bättre än väntat och steg till sjumånadshögsta 93,1 i januari från 92,6 i december, enligt preliminär statistik.

"Om svagheten i privatkonsumtionen återspeglar en förvärrad situation för hushållen skulle man vänta sig att sentimentet försämras, men det gör det inte", skrev RDQ Economics i en kommentar.

Amerikanska statspappersräntor föll tillbaka och för första gången sedan i mitten av oktober handlades tioårsräntan tillfälligt under 2 procent. Vid svensk stängning hade den sjunkit 5 punkter till 2,01 procent, från motsvarande tid på torsdagen. Tvåårsräntan var ned 5 punkter till 0,89 procent.

Förväntningarna på nästa räntehöjning från Federal Reserve skjuts ytterligare in på framtiden efter den svaga USA-statistiken. Enligt prissättningen i fed funds-terminer väntas nästa höjning nu först sent i höst och det spås bara en höjning i år, mot fyra som är medianprognosen från Federal Reserves räntekommitté FOMC.

På valutamarknaden stärktes den japanska yenen på bred front när investerare sökte säkra hamnar i börsturbulensen. Mot dollarn gick yenen till 116:90 från 117:60 på torsdagen. Råvaruvalutor hade det fortsatt motigt.

Dollarn tappade i sin tur efter den svaga statistikskörden som dämpat förväntningarna på framtida Fed-höjningar. Mot euron tappade dollarn till 1:096 från 1:090 på torsdagen.

Den svenska kronan försvagades 3 öre mot dollarn till 8:56 och 9 öre mot euron till 9:38.

Tyck till