ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: Asien klarar inte följa USA

Amerikanska statspappersräntor, långa löptider, vände upp från låga nivåer efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, dollarn handlas samtidigt något starkare mot euron och japanska yen, men den amerikanska valutan sjunker något från högre nivåer i Asienhandeln.

En återhämtning i amerikanska börsindex kombinerat med en viss ytterligare uppgång i oljepriset dämpade intresset för säkra placeringar i USA-handeln, och det bidrog till att efterfrågan blev något svagare än väntat i finansdepartementets auktion av 30-åriga statsobligationer för 13 miljarder dollar.

Obligationerna såldes ändå till räntan 2,905 procent, lägsta sedan i augusti, men täckningsgraden stannade på 2,29, ner från 2,42 i december.

Tidigare på torsdagen riktade USA-marknaden blickarna mot kommentarer från Fedchefen i St Louis, James Bullard, som talade om att de senaste veckornas nedgång i oljepriset kan innebära att inflationens återgång till Feds 2-procentsmål kan försenas.

"Med förnyade nedgångar i råoljepriserna de senaste veckorna så börjar den associerade nedgången i marknadsbaserade inflationsförväntningsmått att bli oroande", sade han.

Wall Street Journal noterar, med hänvisning till beräkningar från Barclays, att inflationsförväntningarna enligt det mått som Fedledamöter oftast hänvisar till; som beräknas från nominella och inflationsskyddade obligationer för perioden mellan fem och tio år, har sjunkit till 1,56 procent per år, ner från 1,67 procent när Fed höjde räntan i december.

Utvecklingen har bidragit till att den amerikanska räntemarknaden nu endast prisar in knappt två räntehöjningar, om 25 punkter, i år, vilket kan jämföras med de fyra som antyds av Fedledamöternas egna estimat i prognoserna i december.

Eftermiddagens USA-agenda är välfylld; detaljhandel och PPI för december samt Empire Manufacturing Index för januari, klockan 14.30, industriproduktion för december, klockan 15.15, samt preliminärt Michiganindex för januari och lager osåld varor i november klockan 16.00. Enligt prognoserna bör man inte vänta att statistiken ska ge någon riktigt glimrande bild av tillståndet i USA-ekonomin.

Därtill ska Fedchefen i New York, William Dudley, tala om ekonomi och penningpolitik klockan 15.00.

I Asien inledde många ledande börser fredagens handel i en positiv ton efter en stark torsdag på Wall Street. I Kina vände börskurserna däremot ner, efter en återhämtning på torsdagen, och efterhand vände också flera andra asiatiska börser, bland annat i Tokyo, ner.

Dollarn vänder samtidigt något ner efter att ha stigit på torsdagen och en liknande utveckling noteras för oljepriset.

Räntorna på overnight- och veckolån fortsatte kraftigt ner vid fredagens HIBOR-fixing, men samtidigt försvagas offshore-yuan, CNH, något mot dollarn och fastland-yuan, CNY.

På fredagens Europaagenda noteras Ekofinmötet, som startar klockan 9.00, och Eurotstats utrikeshandelsdata för november, klockan 11.00.

I Sverige väntar boprisdata för december från Mäklarstatistik.se, klockan 8.00, samt Valuteguard, klockan 9.00. Därefter redovisar SCB data över produktionen i näringslivet samt hushållens konsumtion i november klockan 9.30.

Tyck till