ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Norden: Tillväxtoro gav säljtryck

Nordenbörserna lyckades inte undkomma fredagens globala börsbaisse som var djup och bred.

Ras i oljan och utökad oro för den globala tillväxten var i fokus för handlarna som även blickade mot den stundande rapportsäsongen.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid 17-tiden 2,9 procent lägre till nivån 884.

Jämfört med sina kollegor i Norden klarade sig börsen i Oslo hyfsat med minus 1,4 procent för OBX-index. Svagast gick Seadrill som föll 8 procent. Oljeservicebolaget har kommit överens med ett varv om att skjuta upp leveransen av två borrar för djuphavsborrning på grund av likviditetsskäl.

Trots negativ börs lyckades mjukvarubolaget Opera Software stiga 6 procent inför måndagens rapport och fiskodlaren Bakkfrost var 1 procent högre vilka således agerade som kudde för marknaden.

Enda aktie på plus i Köpenhamn var TDC som ökade 0,5 procent trots att storbolagsindex OMXC20 stängde vid minus 3,5 procent. Två banker har höjt sina rekommendationer för telebolaget mot bakgrund av prishöjningar på den danska mobilmarknaden.

Sämre gick det för tungviktaren Maersk som avslutade 4 procent lägre. Både Barclays och Jyske Bank har sänkt sina riktkurser på konglomeratet som mer än halverats sedan i våras, sannolikt pressat av det lägre oljepriset.

På finskt börsgolv sjönk OMXH25 3,1 procent.

Ett ljus i mörkret var Stockmann som steg cirka en halv procent. Detaljhandelsgruppens försäljning sjönk i december men stark julförsäljning för Lindex tolkades som positivt.

Tyck till