ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: Fackets rätta ansikte

  • Annelie Nordström och Margot Wallström.

Skandalen i Kommunal fick på fredagen en ny dimension.

Aftonbladets granskning hade tidigare visat att förbundet hade förlustbringandeaffärer i en restaurang som ägs av Kommunal, varifrån vin också olagligt har levererats till Kommunals festvåning med jacuzzi (som alltså inte är en del av restaurangen). Anledningen till att vinet måste gå den här vägen var att man ville ha Kommunals egen vinetikett (ni läste rätt), ”Grosshandlargårdens vin”. Delar av Kommunals toppskikt har också åkt på en överdådig resa till London och ätit på eleganta restauranger och serverats rikligt med alkohol på medlemmarnas bekostnad.

Ordföranden Annelie Nordström har sommarsemestrat på Kommunals konferensanläggning Marholmen utan att låta sig faktureras för detta.
Allt detta ledde till att hon offrade sin kassör Anders Bergström vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Det som hände på fredagen var att utrikesminister Margot Wallström (S) självmant berättade att hon hade fått en hyreslägenhet i Stockholm av fackförbundet Kommunal. Gissningsvis insåg hon eller hennes rådgivare att det brann under fötterna på henne. Tidigare på morgonen hade Aftonbladet räknat upp ett antal lågrankade fackliga och politiska makthavare som hade fått lägenheter i någon av Kommunals fastigheter.

Oblygt lägger Margot Wallström all skuld på Annelie Nordström personligen. Enligt Wallström hade Nordström lämnat ett lögnaktigt svar på frågan om huruvida Kommunal också lämnade lägenheter till den vanliga bostadsförmedlingen.

”De har gett helt oriktiga besked, och det är oacceptabelt. Det skadar mig och det skadar Kommunal”, sa Margot Wallström till TT i går.

Hennes höga tonläge skorrar.

I själva verket är det monumentalt omdömeslöst av regeringens mest erfarna politiker att låta sig tilldelas en lägenhet från ett fackförbund. Hon har varit med så länge att hon har kunnat följa andra lägenhetsaffärer som har förekommit i socialdemokratins närhet.

Margot Wallström kan inte rimligen ha trott på det besked hon säger sig ha fått från Annelie Nordström, att lägenhetsuthyrningen inte skulle innebära att hon gick förbi bostadskön. Hon vet naturligtvis att det är många års kö för att få en hyreslägenhet.

Hon visste hur känsligt det var, ändå nöjde hon sig med ett uttalande om att allt är i sin ordning. Hon borde också ha insett att en hyreslägenhet i praktiken betingar ett stort värde – hur tänkte hon hantera tacksamhetsskulden mot Kommunal? Margot Wallströms beteende visar också att banden mellan LO-förbunden och partiet är lika täta som någonsin tidigare.

Nu tycks det som att S-ledningen satsar allt på att rädda Margot Wallström och dumpa Annelie Nordström. Krishantering är ibland inte någon moraliskt högtstående konst.

Hyresregleringen, som är anledningen till att kontakter är det enda sättet att få en hyresrätt inom rimlig tid, vill Socialdemokraterna inte ändra på.

För Kommunal är den här skandalen avslöjande. Förbundet förknippas nu med extravagans, privilegier och dåliga affärer. Och detta inträffar strax före en mycket känslig lönerörelse, där LO-samordningen har brutit samman. Risken finns att Kommunals förhandlare nu känner sig tvingade att verkligen visa att de tar strid för sina 500.000 lågavlönade medlemmar.

På spel står en ordnad lönebildning och i förlängningen Sveriges konkurrenskraft.

Den fackliga elitismen och arrogansen gentemot den egna medlemskretsen finns tyvärr inbyggd i hela LO:s arbetssätt. Bara ett exempel: Christina Rönnängsgård driver kaféet och bageriet Baka Stenugnsbageri på Hisingen. I tisdags placerade fackförbundet Livs tre personer utanför hennes bageri för att sätta kraft bakom kravet att företaget ska teckna kollektivavtal med Livs, trots att bageriet redan hade avtal med fackförbundet Hotell och Restaurang. Företaget fick ge sig. Livs representant hävdade att de agerade av konkurrensskäl, alltså att bageriet inte ska komma billigare undan än andra företag.

Ingen tror på fackets omsorg om företagarnas villkor. Det handlar bara om makt. Som om LO-förbunden har glömt Vaxholmsblockaden och striden mot salladsbaren i Göteborg. Två åtgärder som skadade bilden av facket.

Kommunal har ett drygt arbete framför sig för att reparera förtroendet. Liksom Margot Wallström.

Tyck till