ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

H&M stiger i ljummen börsöppning

Stockholmsbörsen öppnar med en ljummen uppgång efter den tuffa torsdagen. H&M får skjuts av överraskande bra decemberförsäljning.

Stockholmsbörsen öppnade på minus men har stabilierats strax över nollan 10 minuter in i handeln trots ras i Asien på torsdagsmorgonen där bland annat Shanghaibörsen sjönk 3,55 procent.

H&M får fart av decemberförsäljningen som överraskade positivt på fredagsmorgonen. Uppgången på 10 procent var visserligen lägre än under samma period förra året men slog analytikernas förväntningar på 8,6 procent. Tio minuter in i handeln är aktien upp 3,2 procent.

Biometrikbolaget Fingerprint har fått det tufft i januari och är ner drygt 20 procent på en vecka. På fredagen sticker aktien ändå iväg 2,6 procent. Biljätten Volvo klättrade inledningsvis över 2 procent efter att Credit Suisse meddelat att man återupptagit bevakningen av bolaget med en positiv rekommendation. Ivern lade sig snart och efter bara 10 minuter har uppgången reducerats till strax under 1 procent.

Spelbolagen tillhörde förlorarna på torsdagen men ser ut att få en bättre fredag. Unibet stiger 1,8 procent och Betsson är upp 0,8 procent.

Telekomjätten Ericsson faller däremot. A-aktien är ner 1,6 procent öppningen på beskedet att Deutsche Bank sänkt rekommendationen från köp till behåll. Även gruvbolaget Lundin Mining faller strax över 1 procent.

Koncernkollegan Lundin Mining faller däremot tvåsiffrigt, ner 14,3 procent fem minuter in i handeln. Det är trots att bolaget på torsdagskvällen meddelade att man tecknat ett nytt gruvutvinningsavtal med regeringen i Ecuador, något som enligt analyshuset RBC Capital Markets är positivt eftersom det nya avtalet innebär en lägre förskottsbetalning och bättre avkastning vid högre oljepriser för Lundin Mining. Även konkurrenten Boliden faller tungt med 2,6 procent.

Tyck till