ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Historiens skugga vilar över Taiwans val

  • Taiwans president Ma Ying-jeou och utmanaren Tsai Ing-wen. Foto: AP
Det ser ut att bli regeringsskifte när Taiwan går till val på lördag. I vågskålen ligger relationen till Kina, landets viktigaste handelspartner.

Oppositionspartiet Democratic Progressive Partys ledare Tsai Ing-wen ser ut att bli Taiwans första kvinnliga president när landet går till val på lördagen. Tsai har ridit på en våg av missnöje riktad mot regeringspartiet Kuomintang, KMT, och dess presidentkandidat Eric Chu.

Lyckas DPP också vinna en majoritet i parlamentsvalet kan det betyda ett rejält politiskt skifte. För att driva igenom förändringar i konstitutionen krävs en kvalificerad majoritet, vilket betyder att DPP i princip behöver fördubbla sitt stöd. Enkel majoritet kan däremot vara inom räckhåll. Den sittande presidenten, Ma Ying-jeou, är impopulär och KMT har en tunn majoritet på sju röster i parlamentet.

”Konsensus är mer eller mindre att det kommer att bli svårt för KMT att vinna en majoritet”, säger Alex Tan, Taiwan-expert och professor i statsvetenskap vid University of Canterbury, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Det gäller inte minst relationen till Kina, som förbättrats under senare år. I november förra året möttes Kinas president Xi Jinping och Taiwans Ma Ying-jeou. Det var det första mötet mellan de två länderna på statschefsnivå sedan 1949 då den kommunistiska revolutionen på fastlandet tvingade general Chiang Kai-shek, mannen som senare skulle bli Taiwans första president, att fly till den lilla ön på andra sidan Taiwansundet.

Sedan dess har relationen varit komplicerad och tidvis konfliktfylld. Taiwans officiella namn är fortfarande Republiken Kina och fastlandet ser Taiwan som en utbrytarstat. Samtidigt arbetar både Kina och regeringspartiet KMT utifrån en överenskommelse om att det bara finns ”ett Kina”. Det har än en gång aktualiserats i ett lagförslag som skulle stärka handelsrelationerna mellan Kina och Taiwan men som har mötts av protester från bland andra studenter som är oroliga för att ett närmare samarbete med diktaturen på andra sidan sundet skulle skada öns demokratiska utveckling.

DPP:s Tsai Ing-wen har lovat att värna om den varmare relationen med Kina, bland annat genom att verka för handelspakten, men både partiet och dess anhängare förespråkar självständighet. I samband med mötet mellan presidenterna förra hösten sa Tsai att hon var ”extremt besviken” över vad hon tolkade som ett försök att kringskära ”folkets valmöjligheter gällande framtida relationer över sundet”.

Frågan är om självständighet trumfar ekonomi. Handelsrelationen är avgörande för Taiwan. Drygt 40 procent av landets export, som motsvarar en stor del av BNP, går till Kina och Hongkong. I bakgrunden ligger också det faktum att Kinas flotta blivit alltmer aggressiv i så väl Sydkinesiska som Östkinesiska sjön.

När DPP senast höll presidentposten, mellan 2000 och 2008, försämrades relationen mellan Taiwan och Kina avsevärt. Den asiatiska jätten lär inte se med blida ögon på nya krav på självständighet.

”Taiwan kommer att lida störst skada om freden över Taiwansundet rubbas”, skrev den statliga kinesiska tidningen Global Times tidigare i veckan enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tyck till