ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

General Electric säljer vitaruenhet till Kina

Electrolux affär med General Electrics sprack, och det svenska vitvarubolaget fick betala 1,5 miljarder kronor för den spruckna affären. Nu köper istället kinesiska Qingdao Haier General Electrics vitvaruenhet GE Appliances. En dubbelsmäll för Electrolux, men jackpott för GE.

I december stod det klart att Electrolux avbryter köpet av GE Appliances som annonserades redan i augusti 2014. Planen var att Electrolux skulle betala 3,3 miljarder dollar, motsvarande 28 miljarder kronor, för sin amerikanska konkurrent och tillsammans skulle de två bilda ett bolag som skulle bli störst på marknaden i USA.

Enligt villkoren i köpeavtalet skulle Electrolux betala en så kallad terminationsavgift om 1,5 miljarder kronor för den spruckna affären.

Nu säljer GE istället vitvaruenheten till kinesiska Haier. Prislappen anges till 5,4 miljarder dollar.

Affären förutsätter ett godkännande från myndigheter och aktieägare i de båda bolagen. Ett slutförande är beräknat till omkring halvårsskiftet i år.

I affären värderas den sålda enheten till 10 gånger ebitda-vinsten räknat på de senaste 12 månaderna.

General Electric räknar med att vinsten från försäljningen av enheten kommer att uppgå till 0,20 dollar per aktie, vilket kommer att motverkas av omstruktureringar under 2016.

I uppgörelsen har beslut fattats om att Haier ska fortsätta att använda sig av General Electrics varumärke för enheten.

Tyck till