ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Demoskop: MP:s lägsta stöd på sju år

  • Foto: Maja Suslin/TT

Miljöpartiet får 5,7 procent i en ny opinionsmätning som demoskop gjort för Expressens räkning. Det är den sämsta siffran på sju år, enligt Expressen.

Sist Miljöpartiets stöd var på så låga nivåer i Demoskops mätningar var i juni 2009, ett drygt år innan partiet gjorde sitt bästa val någonsin och blev tredje största parti med 7,3 procent av rösterna. Det är också en bra bit under 2014 års valresultat på 6,9 procent som då sågs som en besvikelse för partiet.

”Jag tror att Miljöpartiet behöver bli tydligare och stoltare över de framsteg som nu sker i Sverige, som de historiska klimatinvesteringarna och våra skolsatsningar som gör att barnen nu får mer tid med sina lärare”, säger MP:s partisekreterare Anders Wallner till Expressen.

Den senaste tiden har Miljöpartiet fått hård intern kritik för regeringens migrationspolitik, bland annat för de id-kontroller som införts vid gränserna.

”Miljöpartiet har förlorat sin själ och drunknat i en gemenskap som man gick in i för att man trodde att man skulle göra ett stort valresultat”, säger författaren Bertil Torekull, nära vän med språkröret Gustav Fridolin, till Expressen.

Bland förlorarna i väljarbarometern finns också Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. V backar 1,2 procentenheter till 5,4 procent – en liten bit under det senaste valresultatet på 5,7 procent. Kristdemokraterna får sin sämsta siffra sedan våren 2013 och backar till 2,9 procent.

Miljöpartiets regeringskollega Socialdemokraterna ökar däremot något i mätningen, från 26,3 till 27,3 procent. Det är fortfarande under 2014 års valresultat. Även Moderaterna ökar i mätningen till 23,8 procent och hamnar därmed över sitt senaste valresultat.

Sverigedemokraterna får 18,7 procent i mätningen. Centerpartiet drar ett stöd på 7,4 procent och Liberalerna får 6,3 procent. Därmed ligger alla tre över sina resultat i det senaste valet.

Opinionen enligt Demoskop
Parti Stöd i procent Förändring*
S 27,3 1
MP 5,7 -0,7
V 5,4 -1,6
M 23,8 1,8
L 6,3 -0,1
C 7,4 0,3
KD 2,9 -0,7
SD 18,7 0,2
Tyck till