ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Costa Concordia världens dyraste skrotarbete

  • Costa Concordia vid haveriplatsen. Foto: Gregorio Borgia

Skrotningsarbetet efter kryssningsfartyget Costa Concordia som förliste för fyra år sedan pågår fortfarande. Notan för arbetet uppskattas till 17 miljarder kronor vilket gör det till det dyraste någonsin. Det skriver Ny Teknik.

Det var den 13 januari 2012 som kryssningsfartyget Costa Concordia gick grund vid ön Giglio och 32 personer miste livet. I efterspelet blev det mycket uppmärksammat att kaptenen var en av de första som lämnande skeppet och 2015 dömdes han till 16 års fängelse för detta. Båda sidor har dock överklagat domen, skriver Ny Teknik.

Även bärgningsarbetet blev mycket uppmärksammat och skrotningen av det 300 meter långa fartyget pågår för fullt. Totalt användes 50.000 ton stål vid bygget och beräknas nu kunna återanvändas med ett skrotvärde på omkring 128 miljoner kronor, skriver Ny Teknik.

Skrotvärdet överträffas dock med råge av kostnaden för bärgning och skrotning som uppskattas till 17 miljarder kronor. Därmed är bärgningsarbetet det dyraste i fartygshistorien.

Tyck till