ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Börsåret fortsätter i moll

Fredagen blev ytterligare en blodröd dag på Stockholmsbörsen som föll med 2,6 procent. Därmed har börsen nu backat 10,3 procent sedan klockorna ringde in 2016.

Börsåret 2016 har fått en minst sagt sur start. Efter nio handelsdagar har Stockholmsbörsen nu backat med drygt 10 procent.

”Det börjar kännas lite uppgivet. Det har gått snabbt utför i år och vi är ner 18 procent sedan toppen 27 april. Nedgången i oljepriset är tudelad. För de flesta av världens ekonomier är det positivt att oljan blir billigare men nu är det lite väl lågt eftersom det blir så hård press på oljeproducenterna”, säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea.

”Investerarnas rädsla är sammankopplad med sämre statistik från industrisektorn på senare tid, den extrema nedgången i oljepriset, samt hög volatilitet på börserna världen över. Det är en sällsynt splittrad ekonomisk bild i världen för tillfället, gällande geografisk och sektormässig utveckling”, säger Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB.

Bland storbolagen föll biometribolaget Fingerprint Cards mest med en nedgång på 8,3 procent tätt följt av operatören Millicom som backade med 7,9 procent. Även Boliden föll kraftigt och stängde på minus 7,1 procent.

”Vi är inte så bekymrade över Kina och förhoppningen för rapporterna för det fjärde kvartalet 2015 är att vi får klarhet i vad som händer och att de kan lugna ner stämningen. Vårt huvudscenario är att det är en överdriven oro efter de kraftiga börsrasen”, säger Mattias Eriksson.

Mot strömmen gick läkemedelsbolaget Meda som steg med 4,4 procent och klädjätten H&M som steg med 0,6 procent efter att bolaget redovisat försäljningssiffror från december som var bättre än analytikernas prognos. Även hygienföretaget SCA avslutade dagen på plus och steg med 0,4 procent.

Nedgången var inte isolerad till den svenska marknaden utan både de europeiska och amerikanska indexen lyser illrött. Även oljepriset fortsatte nedåt och både WTI och Brentoljan backade med drygt 5 procent och handlades för omkring 29,5 dollar per fat.

”Finansmarknadens rädsla är befogad till viss del eftersom data från tillverkningsindustrin faktiskt är sämre, särskilt i Nordamerika. Svagheten inom nordamerikansk industri vittnade en rad nordiska tillverkningsbolag om redan i kvartalsrapporterna för det tredje kvartalet 2015, den verkar ha fortsatt under det sista kvartalet”, säger Christopher Lyrhem.

”Vi kan komma att få leva med en relativt stor portion rädsla den kommande tiden, den rädsla som marknaden nu prisar in. Det ska bli väldigt intressant att se vad som verkligen sker i bolagen under den kommande rapportsäsongen, ifall de svaga industritrenderna vidhålls medan konsumentrelaterade bolag faktiskt utvecklas relativt starkt”, fortsätter han.

Tyck till