ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Spararna storhandlar i raset

  • Kurserna på skärmarna går inte åt rätt håll. Foto: Richard Drew

Den trista starten på börsåret 2016 har inte skrämt bort småspararna som handlar aktier som aldrig förr. Fondspararna har dock dragit hårt i handbromsen.

Börsåret 2016 har startat med blodröda siffror och när torsdagens börs stängde har Stockholmsbörsen backat med 7,8 procent sedan klockorna ringde in 2016. De kyliga vindarna har dock inte skrämt iväg spararna från börsen och antalet affärer hos nätmäklaren Avanza är 17 procent högre än under samma period i fjol.

Privatpersonernas kassakistor verkar dessutom vara välfyllda och beloppen de handlar för är 69 procent högre än samma period 2015.

”De aktieägare som handlat senaste dagarna väljer att köpa på sig. Mest lockar stora bolag. Alla de tio mest köpta aktierna återfinns på Stockholmsbörsens stora lista. H&M toppar köplistan, följt av Volvo och Fingerprint”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Säljlistan domineras av spelbolagen som var bland de stora vinnarna 2015. På toppen av säljlistan placerar sig Evolution Gaming medan NetEnt landar på plats nummer tre följt av Unibet på femteplats.

”Vinsthemtagningar är anledningen till försäljningarna. Det finns inga försämrade utsikter för dessa bolag, som kan orsaka utförsäljningar. Visst finns det lite valutaeffekter som stökar till det, men det är ingenting som påverkar bolagens framtida tillväxt”, säger Claes Hemberg.

På fondmarknaden råder det dock permafrost och fondspararna har minskat handeln med 83 procent. De som handlar köper framförallt räntefonder medan säljlistan toppas av småbolagsfonder som var fjolårets stora vinnare. Även Kinafonder finns bland de mest sålda.

”Spararna brukar köpa aktiefonder i januari. Så är det inte i år. För medan aktieägarna är optimister är fondspararna mer försiktiga. Handeln är liten. De avvaktar och inleder året med att skjutsa in pengar i räntor”, säger Claes Hemberg.

Tyck till