ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Skräcknivår för nya börsbolag

  • Analys av Gabriel Mellqvist.

En usel start på aktieåret 2016 bådar illa för börsnoteringar.
Antalet minskade med 42 procent ifjol och skakningar på Wall Street talar för fortsatt torka.

New York-börsen har backat med 6 procent under årets första handelsdagar och det så kallade skräckindex VIX är upp 30 procent sedan årsskiftet . Ändå har det inte stigit lika snabbt som under börsfrossan i augusti i fjol. 

Indexet kan jämföras med priset på en hemförsäkring, där en stundande orkan gör premierna för att skydda sitt hus dyrare. VIX följer prisutvecklingen på annan slags försäkring, så kallade puttar som är en säkring som garanterar ett säljpris för en aktie. Befarad oro ökar efterfrågan och driver upp indexet. 

VIX låg på 25,2 på torsdagen, att jämföra med över 40 i augusti. Det kan i bästa fall vittna om tillförsikt på Wall Street. Men allt fler oroliga röster hörs från expertkåren, och det går redan nu att kora en tydlig förlorare på krängningarna. 

Nya börsnoteringar vantrivs nämligen när det stormar. Förra året var ett bottenår, då antalet börspremiärer sjönk med 42 procent. Aptiten minskades av att aktiemarknaden gick kräftgång, och att många nya bolag backade. Men ett högt skräckindex är också en avskräckande faktor av rang.

En analys från Barclays visar att 80 procent av alla noteringar sker när VIX ligger under 20. Det talar för en fortsatt avvaktande hållning i börsens kulisser om 2016 fortsätter som det börjat. 

Tyck till