ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Säpo vill ha asylregister

  • Anders Thornberg, chef för Säpo. Foto: TT
Säpo hinner inte utreda alla säkerhetshot. Nu vill de ha direkttillgång till Migrationsverkets digitala system över asylsökande. Men det finns flera risker med detta, varnar Datainspektionen.

2015 fick Säpo nästan fyra gånger fler fall jämfört med året innan, där Migrationsverket bad dem att utreda om en asylsökande till exempel misstänks ha kopplingar till terrornätverk. Men de hann bara med 30 av 460 fall, skriver Svenska Dagbladet.

"Det här ger oss inga andra rättsliga möjligheter till information än vi redan har i dag. Däremot så ger den här åtkomsten mer praktiska fördelar i att hantera ärendena", säger Åsa Nilsson, operativ ledare i säkerhetsskyddet på Säpo, till tidningen.

Men Datainspektionen, som har fått yttra sig, ställer flera krav. För att Migrationsverket och Säpo ska få utbyta information måste Migrationsverkets datasystem, Wilma, först göras om för att skydda personers integritet. Alla slagningar ska loggas och det måste framgå om Säpo gjort otillåtna sökningar på personer.

"Det finns en inneboende risk att den här direktåtkomsten blir för omfattande, därför måste det till skyddande kompensatoriska åtgärder", säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Datainspektionen.

Migrationsverket har ännu inte tagit ställning till Datainspektionens krav.

Tyck till