ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Renault rasar efter polisrazzior

  • Foto: TT, Colourbox
Den franska biltillverkaren Renault faller tungt på Parisbörsen efter att nyhetsbyrån AFP rapporterat att bolagets utsläppstester granskas och att razzior genomförts i fabrikslokaler. Renault har bekräftat att razzior genomförts i fabriker som en del i en utredning om fördonsutsläpp, uppger Bloomberg. 

Franska bedrägeriutredare har i en razzia beslagtagit datorer från biljätten Renault, rapporterar franska AFP. Enligt nyhetsbyrån tycks det rör sig om en utredning kring Renaults utsläppstester.

Bloomberg uppger att Renault bekräftat att myndigheter genomfört razzior på vissa av bolagets anläggningar som en del i en utredning om utsläppsfusk.

Renault faller snabbt på nyheten. Vid 13-tiden var aktien ner drygt 20 procent på Parisbörsen.

Agenter ska ha besökt vissa Renaultfabriker den 7 januari för att inspektera fordonstester och motorcertifiering, uppger AFP.

I bakgrunden hägrar givetvis den stora Volkswagenskandalen som dominerade tidningsrubriker under hösten, då det visat sig att den tyska fordonsjätten använt sig av en programvara som gav sken av att vissa bilmodellers utsläpp var mindre vid utsläppstester. Renault har dock en lägre andel dieselbilar i sin fordonsflotta än Volkswagen.

Redan i september meddelade franska myndigheter att deras granskning av Volkswagen skulle vidgas till att omfatta flera andra fordonstillverkare, däribland Renault. Bolaget har sedan tidigare förnekat att de skulle ha använt sig av en liknande mjukvara som Volkswagen. Förra månaden meddelade Renault att man investerat 50 miljoner euro, motsvarande 465 miljoner kronor, med syftet att anpassa fordonsflottan efter de nya utsläppsreglerna.

Händelserna har även fått en rad bilaktier att rasa. Volkswagen och Porsche backar med drygt 5 procent medan Peugot rasar med 7 procent.

Tyck till