ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Professorn målar upp dyster bild av världen

  • Foto: TT/Colorbox
Att en rad orosmoln sprider sig över världen är inget sammanträffande, utan en konsekvens av att världsordningen som har letts av USA och Europa håller på att falla i bitar.
Det säger Ian Bremmer, professor i statskunskap på New York University.

Det är ingen ljus bild som målas upp av amerikanen, som vanligtvis ser sig själv som hyfsat optimistisk.

”Den breda geopolitiska ordningen som vi är vana vid håller på att bryta samman, och vi vet ännu inte vad som kommer att ersätta den. Det skapar mycket osäkerhet och instabilitet”, säger Ian Bremmer efter en presentation på Skagen Fonders konferens.

Liksom marknaden har geopolitiken cykler, som dock är betydligt längre. Professorn säger att en generell tumregel för investerare är att köpa vid geopolitiska händelser, istället för att oroa sig.

”Undantaget är om vi befinner oss i inledningen av en ny cykel, och här är mitt 'muntra' besked för 2016: vi befinner oss i inledningen av en ny cykel”, säger Ian Bremmer.

En rad faktorer anses styrka den uppfattningen, exempelvis ”historiens mäktigaste terrororganisation”, diverse sammanbrutna stater som Afghanistan och Irak, den största flyktingströmmen sedan andra världskriget och ett allt större vakuum vad gäller globalt ledarskap. Den syriska krisen och flyktingströmmen väntas dessutom bli mycket värre framöver.

Ian Bremmer konstaterar att globalisering och amerikanisering inte längre rör sig parallellt då USA:s ledarskap som världsmakt allt mer lyser med sin frånvaro. Dessutom råder nu stor osäkerhet kring vad USA och Europa faktiskt står för.

”Men det råder ingen osäkerhet kring vad Kina står för eller vad Ryssland står för, vilket är ett allvarligt problem. Det är en enorm fördel för dem.”

Den kortsiktiga ekonomiska utvecklingen i Kina ser han inte som ett problem, men den långsiktiga utvecklingen oroar.

”Hur ser Kina ut om tio eller 20 år? Vi har ingen aning, för det här experimentet är världsunikt. Vi ger oss alla huvudstupa in på den marknaden där utgången kommer att spela större roll än någonting annat, och osäkerheten är maximal”, säger Ian Bremmer.

Även Saudiarabiens framtid är ytterst oviss. Landet blir allt mer isolerat, och den eskalerade konflikten med Iran ses som början på kungadömets kollaps.

”Jag vet inte vad som ska hålla Saudiarabien intakt under de kommande tre åren. Jag skulle inte vilja vara dem i det här klimatet. Varför skulle oljepriset stiga?”, säger Ian Bremmer.

Tyck till