ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Priskrig ger rekordlåga flygpriser

  • Foto: TT

Det råder priskrig på flyg. Årets vinterkampanjer har gett priser som är lägre än någonsin.
"Så låga priser har vi aldrig sett förut och frågan är om vi någonsin får se den här nivån igen", säger Anna Brege, flygproduktchef på Ticket.

Januari är traditionellt den stora kampanjmånaden för flygbolagen och priserna brukar alltid gå ner rejält efter helgerna. Men i år är det extra mycket rea, framför allt på långresor.

"Det är tufft ekonomiskt för många flygbolag i dag och för många finns egentligen inte utrymme att sänka priserna, men när det är överkapacitet måste man ändå för att fylla planen", säger Anna Brege.

Att så många kampanjer för reguljärflyget ligger i just januari, för avresor senare under året, beror på att många bokar efter att ha använt jul- och nyårsledigheten åt att planera semestern. Förr släppte charterbolagen sina kataloger i januari. Nu ligger alla resor ute på internet, men kundernas bokningsmönster finns kvar.

Kombinationen gör att det är i januari bolagen behöver kriga om passagerarna. Och det är priserna som är det vanligaste vapnet.

"Konkurrensen gör att det finns ett större antal flygstolar, främst till Asien, och då pressas priserna. Just nu finns det överkapacitet på marknaden och då påverkas priserna" säger hon.

Den senaste tiden har konkurrensen dessutom hårdnat eftersom ett antal flygbolag i Mellanöstern – exempelvis Qatar Airways, Emirates från Dubai och Etihad från Förenade Arabemiraten – försöker slå sig in på den Skandinaviska marknaden. Qatar säljer till exempel biljetter till Bangkok för 3.695 kronor och till Phuket för 4.195.

Men kampanjerna är tidsbegränsade, Flera tar slut den här veckan.

"Vi väntar nya kampanjer under januari, de brukar avlösa varandra så här års", säger Anna Brege.

Hon kan däremot inte med säkerhet säga att charterresorna är extra billiga i år. Under den korta del av året som gått har bokningarna till bland annat Spanien skett till lägre snittpriser än tidigare år. Det är en indikation på att charterresorna kan vara billigare, men kan också bero på att resenärerna väljer en annan typ av resor, enligt Brege.

Tyck till