ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

New York-börser: Olja och Fed bakom fin börsdag

Efter en svajig start på torsdagshandeln tog köparna kommandot på Wall Street som stängde på plus.

Uppgång i oljan och ett duvaktigt Fed-uttalande bidrog till vändningen som fick bränsle från energi- och hälsovårdsaktier.

Vid stängning hade Dow Jones stigit 1,4 procent till nivån 16.376, medan Nasdaq var 2 procent högre vid 4.615. S&P 500 steg 1,7 procent till 1.921.

Omkring 1.000 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 2.400 miljoner på Nasdaq.

"Det här är det lättnadsrallyt som vi väntat på. Pessimismen hade växt till en sådan nivå att det fanns tillräckligt mycket likvider på sidlinjen för att trigga ett i alla fall kortsiktigt rally. Hyfsade bolagsrapporter kan eventuellt tillföra viss substans för rallyt", sade Bruce Bittles, chefsstrateg vid Robert W. Baird, till Bloomberg.

Ett stigande oljepris och ett uttalande från James Bullard, Fed-chef i St Louis, om att oljeraset kan hämma inflationen tolkades som duvaktigt i termer av att höja räntan.

Energisektorn utklassade sina kollegor i takt med högre oljepris, tungviktarna Exxon och Chevron var upp runt 4 procent vardera.

JP Morgan var först ut bland de stora amerikanska bankerna att öppna böckerna för det fjärde kvartalet. Vinsten för USA:s största bank var bättre än väntat tack vare lägre kostnader för rättstvister och kompensationer till anställda. Aktien stängde 2 procent högre.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 2,09 procent.

Tyck till