ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Löfven försvarar Wallström

En olycklig situation, säger statsminister Stefan Löfven om att Israel har portat utrikesminister Margot Wallström. Men hon har inte, enligt honom, sagt något olämpligt

"Jag tycker att det är viktigt att understryka att utrikesministern inte har anklagat Israel för något utan det hon har pratat om är samma typ av undersökningar som Federica Mogherini (EU:s utrikeschef) nämnde i oktober", säger Löfven till TT.

Wallström har kritiserats hårt flera gånger av Israel, senast när hon talade om behov av utredning om misstankar om så kallade utomrättsliga avrättningar.

"Margot Wallström har sagt samma sak, inte i ordalydelse men i mening, som Mogherini", säger Löfven och talar om att det är en olycklig situation som uppstått.

Han säger att Sverige och Sveriges regering naturligtvis är Israelvänner, vänner av Israel och Palestina och med en vilja att det ska bli fred och försoning.

"Men vi har de diplomatiska kontakter vi ska ha och jag hoppas att vi så snabbt som möjligt ska komma till en bra relation."

Även den tidigare norske utrikesministern och partikollegan Jonas Gahr Störe, som deltar på samma nordiska S-möte som Löfven i Lidingö, försvarar Wallström.

"Jag känner inte till de konkreta uttalandena, men jag är undrande inför att en svensk utrikesminister, en europeisk politiker, ska utestängas från att resa in i en demokrati på grund av sina synpunkter", säger Gahr Störe till TT.

Gahr Störe säger att han känner Wallström som en klok och erfaren politiker.

"Jag tror att det säger mer om stater som vill stänga henne ute än om henne själv."

Han betonar att han är en stor Israelvän eftersom det är en demokrati och rättsstat.

"Vi som lever i Norden måste veta att situationen i Israel är extremt krävande, och säkerhetssituationen i Israel är också den mycket krävande för dem som styr där, det försöker jag alltid framhålla. Men en av de största styrkorna Israel har är att klara att hålla fast vid principer om rättsstaten och demokratin, det hoppas jag fortsatt på", säger Gahr Störe.

Tyck till