ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Köldknäpp trissar upp elpriset

  • Foto: TT
Iskylan över landet sätter fart på elpriset och anstränger kraftsystemet. Med nedsatt kärnkraft de senaste dagarna har Sverige räddats av elimport från Tyskland.

I Stockholmsregionen fortsätter det kalla vädret med bortåt 20 minusgrader natten till fredag, enligt SMHI. Och kylan med tvåsiffriga minusgrader väntas i helgen nå långt ned i södra Sverige.

Just när köldknäppen slagit till har Forsmark 3, Sveriges näst största kärnkraftsreaktor, stått nedsläckt för underhåll.

Avbrottet sedan tisdagens morgon var planerat. Däremot försenades återstarten med ett halvt dygn fram till lunchtid på torsdagen. Av nio svenska reaktorer var sju i full gång på torsdagseftermiddagen medan Forsmark 3 var under återstart.

Elkonsumtionen har stigit raskt med det kallare vädret sedan årsskiftet. och det senaste dygnet räddades Sveriges elsystem undan krisläge med hjälp av tysk kraft.

”Importen från Tyskland var lite större och exporten till Finland var lite mindre än förra veckan”,  säger Olof Klingvall, pressekreterare på Svenska Kraftnät till Di.

Sveriges effektreserv, oljeeldade kraftverk, står sedan förra veckan i högsta beredskap men har ännu inte behövt aktiveras, tillägger Olof Klingvall.

Kylan har också direkt effekt på det elpriset, i takt med att elförbrukningen rakar i höjden.

På torsdagen hade det ryckiga spotpriset rusat till 52 öre/kWh i Stockholmsområdet, från 15 öre i början på året.

Sammanräknat för hela Sverige väntas spotprisets snitt för januari rusa med hela 60 procent jämfört med i föregående månad. Från till 17,6 öre/kWh till 28,4 öre/kWh, enligt beräkningar från elprisjämförelsesajten Elskling.se.

”Elpriset i januari kommer att bli högre än vad man förväntat sig tidigare. Det blir en kallare månad än vad man tidigare trott. De som har rörligt pris kommer att märka av det här på elräkning.”, säger Faraz Azima, vd på Elskling.se.

Men redan i februari kan priserna falla tillbaka rejält igen, om temperaturen stiger. Underliggande energipriser är fortsatt låga, på grund av låga priser på olja och andra råvaror, konstaterar Faraz Alima.

”Ser man till terminspriserna på el för februari och mars så är de fortsatt ganska lågt prissatta. Man tror ju inte att den här kölden håller i sig i all oändlighet”, säger han.

Tyck till