ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

"Cyperns räddning en framgångssaga"

Cyperns räddningsprogram har varit en framgång. Landet har inte behövt en fjärdedel av sina nödlån.

Det sade chefen för euroländernas räddningsfond ESM, Klaus Regling, vid en presskonferens efter eurogruppens möte på torsdagen.

"Det är en riktig framgångssaga. När den sista delutbetalningen görs har landet totalt fått 6,6 miljarder euro från ESM från budgeterade 9 miljarder och 1 miljard rån IMF", sade han.

"Det visar att Cypern har gjort det bättre än vad som förväntades i början", fortsatte han.

För att få de sista 425 miljoner euro från ESM och IMF måste Cypern uppfylla tre villkor. Landet behöver införa lagstiftning som gör det möjligt att sälja lån till tredje part, förbereda privatiseringen av teleoperatören och juridiskt separera energibolaget för senare privatisering.

På eurogruppens möte diskuterade euroländernas finansministrar också IMF:s artikel 4-rapport om euroområdet.

Ekonomikommissionär Pierre Moscovici uppmärksammade att IMF visserligen anser att euroområdets budgethållning totalt är lämplig, men att länder med budgetutrymme borde investera mer. Samtidigt borde länder med hög statsskuld öka avbetalningstakten.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem pekade på IMF:s slutsatser att euroområdets reformtakt är för långsam och att förmågan att hantera ekonomiska chocker är för svag.

Tyck till