ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Analytiker spår att Statoil tar över Lundin-bolaget

  • Foto: TT

Analytiker är förvånade över Statoils intåg i Lundin Petroleum och letar efter "det verkliga" skälet till aktieköpet. Kanske förbereds ett totalt övertagande på lite sikt, kanske vill det norska bolaget bara blockera potentiella konkurrenter, spekulerar de.

"Vi är häpna över åtgärden. Lundin är ett av de dyrare bolagen i vårt analysuniversum", skriver till exempel RBC Capital Markets i en kommentar.

Statoil meddelade på torsdagsmorgonen att bolaget har förvärvat knappt 12 procent av aktierna i Lundin Petroleum genom köp i marknaden till en genomsnittskurs strax under 124 kronor per aktie, totalt cirka 4,6 miljarder kronor. Nyheten lyfte det svenska oljebolaget 19,5 procent på torsdagens deppiga Stockholmsbörs.

Statoil har förklarat att bolaget betraktar innehavet som en långsiktig investering och att det har förtroende för Lundin Petroleums ledning och strategi.

Priset innebär en "hygglig premie", konstaterar Credit Suisse, som ifrågasätter om Statoil inte kunde ha använt pengarna bättre.

"Ja, affären ger Statoil en större indirekt andel i den norska kontinentalsockeln och, vilket är viktigare, i projekt av typen Johan Sverdrup och Edvard Grieg. Ja, Statoil kan i slutänden göra en skaplig vinst på innehavet", skriver bankens analytiker.

Statoil har bättre kunskap om Lundin Petroleums huvudsakliga tillgångar än några andra aktieägare, konstaterar Credit Suisse.

"Vi tror att Statoil kommer att få se en god avkastning som finansiell investering. Vi har tidigare argumenterat för att Lundin-aktien kan passera 200 kronor över tid", uppger banken.

Samtidigt hissar Credit Suisse frågetecken om affären ger Statoil nytt tekniskt kunnande och om bolaget kan hålla uppe utdelningarna.

RBC är inne på ett liknande spår:

"Vi trodde nog att Statoil hade en tillräcklig andel i Johan Sverdrup, och frågor ställs om bolaget är i position att upprätthålla sin utdelning", skriver banken och frågar sig om det inte i själva verket handlar om att hålla andra friare borta.

Credit Suisse går ett steg längre:

"(Kan det bli) ett helt övertagande någon gång i framtiden? Vi utesluter inte ett sådant scenario", resonerar banken som menar att Statoil nu fått en "fot innanför dörren" och därmed kan avskräcka andra köpare.

Société Générale är inne på samma spår och spekulerar i ett norskt övertagande av Lundin Petroleum .

"Det faktum att Statoil köpte aktierna väldigt snabbt i den öppna marknaden tolkas som en manöver för att stoppa ett bud från ett annat större oljebolag", skriver Société Généralesom tror på en storaffär under 2015.

En analytiker på Credit Suisse drar paralleller till Hydro som på 90-talet satt på aktier i Saga Petroleum en tid innan de till sist gick in i en budstrid med Elf och tog över hela bolaget.

Tyck till