ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

USA:s oljebesked bakom lyft

  • Foto: Colorbox

Oron på Kinas börser och stort utbud i förhållande till efterfrågan har fått oljepriset att falla. Nu har USA lämnat beskedet som kan få priset att vända uppåt.

Oljan har fallit med cirka 15 procent de senaste handelsdagarna och för första gången sedan december 2003 var WTI-oljan nere under 30 dollar per fat.

"Jag tror inte att det faller så mycket mer än under 30. Det kan dunka ned under, men inte långsiktigt", säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet.

I dag onsdag kom den första indkationen på att priset bör vända uppåt igen, enligt Ulf Svahn. USA meddelar att landet minskar sin produktion av skifferolja med 100.000 fat per dag, vilket anpassar utbudet av olja mot efterfrågan.

"Men det finns fortfarande ett överutbud och Iran kan komma att öka sin produktion", säger Ulf Svahn.

Utvecklingen sker mot bakgrunden att Opec-länderna under förra året övergav målet att hålla prisnivån. Nu satsar organisationen på att behålla och vinna nya marknadsandelar, vilket har lett till att utbudet av olja är större än efterfrågan.

Ytterligare en anledning till prisutvecklingen är oron på börserna i Kina.

"När det är oro på aktiemarknaden brukar råvaror som olja, som också är en finansiell produkt, påverkas. Det man nu räds är att oron på börsen tyder på en svagare kinesisk ekonomi med lägre tillväxt, som indikerar att efterfrågan på olja kan minska", säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

Tyck till