ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Räntor ned trots återhämtning för oljan

Onsdagen blev en dag med viss återhämtning på internationella börser, även om en stark initial uppgång gröptes ur efterhand. Samtidigt vände oljepriserna upp från hårt nedpressade nivåer, men statspappersräntor sjönk ändå.

Amerikanska statspappersräntor sjönk relativt kraftigt efter svensk stängning på tisdagen. Tioårsräntan sjönk från 2,17 procent vid svensk stängning till 2,08 procent som lägst, när WTI-oljan tillfälligt dippade under 30 dollar per fat. USA-räntorna vände därefter upp, i linje med en återhämtning på Wall Street, och räntorna fortsatte upp i Asien och tidig Europahandel i takt med att oljepriset vände något upp, delvis med stöd av relativt positiva Kina-data.

Kinas handelsdata för december kom in under natten och visade sig vara betydligt mindre svaga än väntat; exporten sjönk visserligen 1,4 procent på årsbasis i dollarräkning medan importen föll 7,6 procent, men prognoserna pekade mot -8,0 respektive -11,0 procent. Handelsöverskottet steg samtidigt till 60,09 miljarder dollar, från 54,1 miljarder i november, och det var väl över väntade 51,3 miljarder.

"Eftersom Kina har varit ett av de stora orosmolnen i början av året bör detta lindra oron för en hårdlandning och stödja det globala risksentimentet", skrev Allan von Mehren, chefsanalytiker vid Danske Bank, i ett kundbrev, och tillägger att statistiken bör hjälpa Kina att stoppa kapitalutflödet och bromsa deprecieringen av valutan.

Det hindrade inte att kinesiska börser uppvisade nya tämligen branta fall i onsdagens avslutande handel, men offshore-yuan (CNH) handlades relativt stabilt på något starkare nivåer än på tisdagen, och nära paritet med fastlands-yuan (CNY).

Räntan på overnightlån av offshore-yuan föll också tillbaka till 8,31 procent vid onsdagens HIBOR-fixing, från 66,82 procent på tisdagen. Räntan på en veckas deposit sjönk samtidigt 21,8 procentenheter, till 11,96 procent, vilket antyder tendenser till vapenvila i yuankriget.

Europeiska aktiemarknader utvecklades positivt, men europeiska obligationsräntor vände ändå nedåt efter några timmars handel efter svag eurostatistik och med stöd av god efterfrågan i auktioner av statspapper i Tyskland och Italien.

Data från Eurostat visade att industriproduktionen i euroområdet sjönk 0,7 procent i november jämfört med oktober. Det var svagare än redan nedreviderade prognoser som pekade mot -0,3 procent. Svagheten motverkades i någon mån av att oktoberdata samtidigt reviderades upp till +0,8 procent, från tidigare +0,6 procent. Jämfört med november 2014 ökade produktionen 1,1 procent, väntat 1,3 procent.

Svenska statsobligationsräntor följde med nedåt, främst i längre löptider, på onsdagen, tioårsräntan sjönk 3 punkter, till 0,82 procent. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 24 punkter (29), men jämförelsen görs nu mot en ny tysk obligation med längre löptid.

Euron stärktes knappt 1 öre mot kronan, till 9:26, medan dollarn handlades oförändrad till 8:53. TCW-index steg till 128,45 (128,33).

Data från Arbetsförmedlingen visade att den öppna arbetslösheten steg till 4,2 procent i december, från 4,1 procent i november. Inklusive personer i arbetsmarknadsprogram var arbetslösheten 8,0 procent, upp från 7,8 procent i november. I december 2014 var noteringarna 4,2 respektive 8,1 procent.

Arbetsförmedlingens analysdirektör Mats Wadman noterade i en kommentar att arbetsmarknaden är fortsatt stark, men varnar samtidigt för att allt fler riskerar att fastna i långa tider av arbetslöshet.

Amerikanska statspappersräntor vände också ned efter hand i den europeiska handeln, trots att marknaden förberedde sig för en auktion av tioårsobligationer för 21 miljarder dollar.

Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,12 procent, fem punkter lägre än vid samma tid på tisdagen och 11 punkter lägre än försäljningsräntan vid föregående auktion den 9 december.

Tyck till