ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: Dollarn söker sig högre

Europeiska statspappersräntor vänder marginellt uppåt på onsdagsförmiddagen i takt med att europeiska börser försöker följa upp tisdagskvällens positiva avslutning på Wall Street. Samtidigt fortsätter dollarn att söka sig mot något högre nivåer mot euron och japanska yen.

Amerikanska statspappersräntor sjönk relativt kraftigt efter svensk stängning på tisdagen. Tioårsräntan sjönk från 2,17 procent vid svensk stängning till 2,08 procent som lägst, när WTI-oljan tillfälligt dippade under 30 dollar per fat. USA-räntorna vände därefter upp, i linje med en återhämtning på Wall Street, och räntorna har därefter fortsatt upp i Asien och tidig Europahandel.

Kinas handelsdata för december kom in under natten och visade sig vara betydligt mindre svag än väntat; exporten sjönk visserligen 1,4 procent på årsbasis i dollarräkning medan importen föll 7,6 procent, men prognoserna pekade mot -8,0 respektive -11,0 procent. Handelsöverskottet steg samtidigt till 60,09 miljarder dollar, från 54,1 miljarder i november, och det var väl över väntade 51,3 miljarder.

"Eftersom Kina har varit ett av de stora orosmolnen i början av året bör detta lindra oron för en hårdlandning och stödja det globala risksentimentet", skriver Allan von Mehren, chefsanalytiker vid Danske Bank, i ett kundbrev, och tillägger att statistiken bör hjälpa Kina att stoppa kapitalutflödet och bromsa deprecieringen av valutan.

Det hindrade inte att kinesiska börser uppvisade nya tämligen branta fall i onsdagens avslutande handel, men offshore-yuan (CNH) handlas relativt stabilt på något starkare nivåer än på tisdagen, och nära paritet med fastlands-yuan (CNY).

Räntan på overnightlån av offshore-yuan föll också tillbaka till 8,31 procent vid onsdagens HIBOR-fixing, från 66,82 procent på tisdagen. Räntan på en veckas deposit sjönk samtidigt 21,8 procentenheter, till 11,96 procent, vilket antyder tendenser till vapenvila i yuankriget.

Euro-data på onsdagsmorgonen visade att den EU-harmoniserade inflationstakten i Frankrike steg till 0,3 procent i december från 0,1 procent i november, väntat 0,2 procent. Det kan ge lite hopp om att det definitiva decemberutfallet för hela euroområdet, som väntas först den 29 januari, i alla fall inte behöver bli lägre än de 0,2 procent som redovisades i Eurostats flash-index den 5 januari.

Senare på onsdagen publicerar Eurostat industriproduktionsdata för november, klockan 11.00. Prognoserna pekar nu mot en nedgång med 0,3 procent på månadsbasis, prognoserna har därmed justerats efter svaga utfallsdata från Tyskland och Frankrike förra veckan.

Bundesbank ska vidare sälja en ny tioårsobligation, med längre löptid, för 5 miljarder euro. Resultatet redovisas klockan 11.35.

Svenska statsobligationsräntor noterar endast mindre rörelser på onsdagsförmiddagen, med blickarna främst inriktade mot torsdagens KPI-data för december. Kronan handlas samtidigt marginellt starkare mot euron.

Data från arbetsförmedlingen visade att den öppna arbetslösheten steg till 4,2 procent i december, från 4,1 procent i november. Inklusive personer i arbetsmarknadsprogram var arbetslösheten 8,0 procent, upp från 7,8 procent i november. I december 2014 var noteringarna 4,2 respektive 8,1 procent.

Arbetsförmedlingens analysdirektör Mats Wadman noterar i en kommentar att arbetsmarknaden är fortsatt stark, men varnar samtidigt för att allt fler riskerar att fastna i långa tider av arbetslöshet.

Eftermiddagens USA-agenda är relativt tunn i fråga om hårda makrodata, men den veckovisa oljelagerstatistiken från DOE, klockan 16.30, lär återigen tilldra sig stor uppmärksamhet.

Klockan 20.00 publicerar vidare Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport Beige Book, där marknadsaktörer lär leta efter besked om löne- och pristryck och om svagheterna i industrisektorn riskerar att sprida sig till övriga delar av ekonomin.

Spara långsiktigt! Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

USD/SEK 8:5381 (8:5349) Statsobl 2y -0,50 (-0,51)
EUR/SEK 9:2410 (9:2505) Statsobl 10y 0,84 (0,85)
EUR/USD 1:0824 (1:0838) Räntegap /ty xx* (29)
US obl 10y 2,14 (2,17) Tysk obl 10y 0,60* (0,56)
Tyck till