ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Polisen köper drönare av Saab

  • Foto: TT/AP

Försvarskoncernen Saab har tecknat ett avtal med polisen om leverans av tre drönarsystem. Leverans sker under 2016. Det framgår av ett pressmeddelande.

De fjärrstyrda systemen, som internationellt går under benämningen Qube, ska användas på prov hos polisen under 2016 och levereras av amerikanska AeroVironment.

Systemet ska förses med en digitalkamera för insamling av information om ett geografiskt område och sensorer och teknik för bildöverföring. AeroVironment har levererat motsvarande system till polisen i USA och är leverantör av mini-UAV-system till den amerikanska militären samt till drygt trettio andra länder inklusive den svenska Försvarsmakten.

"Anskaffningen av obemannade system som ska användas på prov hos polisen är ett mycket intressant första steg. Vår förhoppning är att detta kan bygga en grund för fortsatt utveckling inom området. Kontraktet stärker våra support- och underhållstjänster ytterligare inom samhällssäkerhetsområdet", säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Support and Services, i pressmeddelandet.

Saab har lång erfarenhet av att arbeta med obemannade flygsystem. Sedan mitten av 90-talet har Saabs affärsområde Support and Services haft system- och supportansvar på svenska arméns UAV (unmanned aerial vehicle) Ugglan, UAV Örnen och SUAV Falken.

Ordervärdet i Polisens beställning av tre drönarsystem från Saab, som försvarskoncernen aviserade på onsdagen, uppgår till 6.189.000 kronor.

Det meddelar Arash Jahani, upphandlingshandläggare vid Polismyndigheten, i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen.

I summan ingår förutom själva drönarna, som är utrustade med spaningssensorer och markstation, reservdelar och förbrukningsmateriel, dokumentation, utbildning och teknisk support.

Utöver de tre systemen har myndigheten option på att beställa ytterligare 1-3 system.

Av Saabs pressmeddelande framgår att drönarna tillverkas av amerikanska AeroVironment, kända som före detta storägare och partner till det First North-listade drönarbolaget Cybaero. Medan polisdrönarna är av så kallad multirotortyp är Cybaeros drönare en liten obemannad helikopter.

Mikael Hult, vd på Cybaero, säger till Nyhetsbyrån Direkt att AeroVironment numera är ute ur ägarlistan men fortsätter som partner med uppdrag att försöka sälja Cybaeros drönare i USA och en del andra länder. AeroVironments fokus har dock främst legat på dess egna produkter, drönarflygplan, på sistone.

Saab var tidigare konkurrent till Cybaero med sin helikopterdrönare Skeldar, som såg ut som Cybaeros produkt, men något konkurrensförhållande mellan de två Linköpingsbolagen föreligger enligt Mikael Hult inte längre.

"Nej, Skeldar har de sålt av till ett nybildat bolag", säger han.

Denna avyttring, en försäljning av 53 procent i ett nybildat Skeldarbolag till schweiziska UMS, aviserades strax före jul och gjordes enligt en Ny Teknik-artikel publicerad den 23 december efter tio års utveckling utan någon slutkund.

"En av anledningarna till satsningen är att drönarmarknaden ännu är lite trevande", sade Saabs Aeronautics-chef Ulf Nilsson till tidningen.

Tyck till