ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Kommunal satsar på lyxkrog

  • Lo:s största förbund Kommunal har under flera år spenderat 100-tals miljoner på konferenser och krogverksamhet. Foto: TT

Fackförbundet Kommunal satsar medlemmarnas pengar på krog- och konferensverksamhet. Ledningen håller representationsmiddagar och satsningarna fortsätter trots förluster på över 320 miljoner kronor.

Lo:s största förbund Kommunal har under flera år spenderat 100-tals miljoner på konferenser och krogverksamhet. Förbundet har även finansierat styrelseledamöters lyxresor och representation med alkohol, avslöjar Aftonbladet.

Kommunal driver krogverksamhet genom handelsbolaget Lyran. Det rör sig om lyxkrogen Metropol Palais och den exklusiva konferensanläggningen Marholmen i Stockholms skärgård. Kommunal har hittills gått back med över 320 miljoner kronor på att driva verksamheten, men fortsätter att investera i bolaget. Eftersom det rör sig om ett handelsbolag, och inte ett aktiebolag, slipper Kommunal offentlig insyn.

Kommunal driver även restaurangerna Skärgårdsro och Grosshandlargården på sin konferensanläggning Marholmen. Här säljs Kommunals "egna vin", Grosshandlargårdens vin, som importeras genom leverantören Ward Wines på Östermalm i Stockholm.

Kommunals kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström sitter i Lyrans styrelse och är en återkommande gäst på både krogen och konferensanläggningen. Han och ledningen har även åkt på flera inspirationsresor i Europa, skriver Aftonbladet.

Lyran Konferens har varit en lång förlustaffär med minussiffror sedan 2002. Sämst har det gått under de senaste fyra åren. Totalt rör det sig om minussiffror på 320 miljoner kronor.

"Man har en budget där man kalkylerar med så pass mycket minus från början. Det är för mig hål i huvudet och jag tror inte medlemmarna känner till det här", säger en före detta person i chefsställning till Aftonbladet.

Ny karriär? Regga ditt CV på flera jobbsajter samtidigt! (Extern tjänst)