ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kaplan: Kommunerna måste växla upp

  • Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) Foto: Maja Suslin

Regeringen höjer målet för bostadsbyggandet till 700.000 nya bostäder till 2025. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) är redo att vända på varje sten i de kommande samtalen med alliansen. "Vi har inte stängt dörren för någonting", säger han till Di.

Regeringen bjöd på onsdagen, i en artikel på DN Debatt, in allianspartierna till förhandlingar om bostadsbyggandet, med målet att kraftigt öka tempot.

Enligt regeringen måste tidigare politiska låsningar och konflikter nu läggas åt sidan, för att komma till rätta med den stora bostadsbristen.

"Bostadspolitik är ett av de områden som lämpar sig särdeles illa för ideologiska skygglappar. Därför var det viktigt att få till den här breda ingången", säger Mehmet Kaplan.

Regeringen hänvisar till Boverket som bedömer att det behövs mer än 700.000 nya bostäder till 2025.

Är det möjligt att bygga så mycket?
"Det är ett mål som vi behöver ha för att kunna sikta in oss på det bredast möjliga parlamentariska underlaget", säger Mehmet Kaplan och fortsätter:

"Nu måste kommunerna växla upp, vi måste se till att staten ger det stöd som behövs till kommunerna, men framför allt behöver vi se till att skapa förutsättningar för marknaden."

Regeringen har tidigare fått kritik för att ha haft för lågt satta mål för bostadsbyggandet. Enligt det mål som formulerades av Socialdemokraterna i valrörelsen 2014 skulle minst 250.000 nya bostäder byggas till 2020. Sedan dess har SCB kraftigt skruvat upp sina prognoser för befolkningstillväxten.

Nu talar ni om minst 700.000 nya bostäder till 2025, är det regeringens nya mål?
"Det är den ingång vi har till samtalen", säger Mehmet Kaplan.

Tyck till