ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Debatt

Debatt: Jag lämnar Muf-uppdragen

  • Foto: Jack Mikrut
I går skrev Muf:s ordförande Rasmus Törnblom på Di Debatt att alliansen måste fälla regeringen. Jag kan inte längre stå bakom de beslut som Muf:s ledning fattar, därför ska jag inte längre utgöra en del av densamma, skriver Bodil Sidén, som lämnar uppdraget som andra vice förbundsordförande i Muf.

Jag är moderat och jag är höger. Jag tror på individens frihet men skyr kollektivism och likriktning. Jag vidhåller människans ansvar för sin egen framtid och vill att den politiska makten över människor ska minska.

Jag anser att ett samhälle stärks av mångfald och respekt för olikheter men hotas av intolerans och likriktning. Jag tror på den fria marknaden men fruktar murar och gränser. Jag värnar äganderätten som behöver skyddas av en tydlig rättsstat och ett starkt försvar. Jag tror på frihet.

Jag älskar Moderata Ungdomsförbundet. I Moderata Ungdomsförbundet har jag fått vänner för livet. I Moderata Ungdomsförbundet har jag utvecklat min magkänsla och stärkt min ryggrad. I Moderata Ungdomsförbundet har jag hittat hem.

Jag har fått besöka nästan alla Sveriges kommuner och nog ätit på varenda McDonaldsrestaurang i hela Sverige. Jag har fått kämpa tillsammans med likasinnade genom fem valrörelser.

Jag har fått följa hundratals medlemmar från den första, darrande aktiviteten till att stolt applådera deras anföranden på en direktsänd Moderat partistämma. Jag har Moderata Ungdomsförbundet att tacka för så mycket.

2015 var ett tufft år. Det är lätt att tro på idéer när de är populära men när pendeln svänger och populariteten avtar är det svårare. Moderata Ungdomsförbundets medlemmar har trots detta vidhållit förslag om kraftigt sänkta skatter och bidrag, en avreglerad bostadsmarknad och stärkt integration med permanenta uppehållstillstånd.

När vinden blåst åt ett annat håll har vi i stället stått upp för våra idéer – tillsammans. Jag är imponerad, stolt och ödmjuk inför det faktum att våra medlemmar gör Sverige lite bättre varje dag i nämnder, kommuner, regioner och Sveriges Riksdag. För jag vet att det kräver mod.

Vi har varit tydliga. Sedan Moderaternas förslag om temporära uppehållstillstånd i maj 2015 har Moderata Ungdomsförbundet under våren, sommaren och hösten argumenterat för permanenta uppehållstillstånd.

På Moderata Ungdomsförbundets arbetsstämma i augusti bekräftades den inslagna linjen. Men sakta har kursen ändrat riktning. Gemenskapen kring idéerna har gått isär och det har försvagat vår röst. I oktober, på Moderaternas partistämma ändrades linjen på stämman och man valde en tredje väg i frågan om permanenta uppehållstillstånd.

I går skrev Moderata Ungdomsförbundets förbundsordförande Rasmus Törnblom på Dagens industris debattsida att alliansens förutsättningar att få stöd för sin politik i riksdagen är bättre än en regering bestående av Miljöpartiet och Socialdemokraterna och kräver vidare att alliansen måste fälla regeringen.

Det innebär i klartext att både ta makten med hjälp av, och regera med stöd av, Sverigedemokraterna. Jag har i egenskap av andra vice förbundsordförande inte blivit involverad eller informerad om kursomläggningen. Budskapet meddelades endast via en telefonkonferens med förbundsstyrelsen klockan 17 samma dag som artikeln publicerades.

Rasmus Törnblom vill få Moderaterna att fälla regeringen genom att lägga en gemensam alliansbudget. Men faktum är att valresultatet inte ger stöd för en alliansregering på annat sätt än att den stöds av Sverigedemokraterna.

Med samma parlamentariska läge som i dag kan alliansen endast fälla regeringen med Sverigedemokraternas stöd, antingen genom misstroendevotum eller genom en gemensam alliansbudget.

Sverigedemokraterna är kollektivister, inte individualister. Med sitt hat gör de skillnad på människor. Med sin populism skapar de kaos. Deras rasistiska, nationalistiska, socialkonservativa natur är väsensskild från en moderat samhälls- och människosyn.

Jag förstår känslan av att vilja byta ut den historiskt svaga regeringen. Det vill jag också. Det är vad som får mig att gå upp varje morgon. Men det ska göras genom att ta fram politiska förslag och vinna förtroende så att vi kan välja en stark alliansregering. Utan Sverigedemokraterna.

Nej. Här går min gräns. Det är mitt eget val. Som politiskt engagerad är det viktigt att hålla fast vid sina värderingar och principer. Jag kan inte längre stå bakom de beslut som Moderata Ungdomsförbundets ledning fattar, därför ska jag inte längre utgöra en del av densamma. Med anledning av detta har jag meddelat min avgång som andra vice förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet och lämnar därmed också platsen som adjungerad i Moderaternas partistyrelse.

Men jag kommer att fortsätta vara aktiv i Moderaterna. För jag är moderat och jag är höger.

Bodil Sidén, före detta andra vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Tyck till