ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

"Cypern behöver reformer" 

Cypern är på stabil mark och skulle egentligen inte behöva den sista utbetalningen av euroländernas nödlån.

Men att avsluta reformprogrammet korrekt sänder en viktig signal som stärker förtroendet för Cypern på finansmarknaderna och underlättar landets övergång till normal upplåning.

Det sade EU-källor på onsdagen inför eurogruppens möte på torsdag, som diskuterar Cypern.

Euroländernas räddningsprogram för Cypern löper ut under det första kvartalet.

För att få den sista delutbetalningen av nödlånet måste Cypern uppfylla tre villkor. Landet behöver införa lagstiftning som gör det möjligt att sälja lån till tredje part, förbereda privatiseringen av teleoperatören och juridiskt separera energibolaget för senare privatisering.

"Cypern har inget trängande behov av sista delen av nödlånet. Man har reserver. Men ett rent utträde är en viktig signal som hjälper Cypern att få tillgång till finansmarknaderna till rimliga räntor", sade en EU-källa.

Den cypriotiska regeringen har försäkrat att de tre villkoren kommer att uppfyllas.

Delutbetalningen uppgår till 300 miljoner euro från euroländernas räddningsfond ESM och 125 miljoner euro från IMF.

På eurogruppens möte kommer också IMF att presentera sin bedömning av ekonomin i euroområden enligt artikel 4-förfarandet. Synen överensstämmer i stort med euroområdets egen, bland annat med ökade externa risker. IMF förespråkar också en gemensam insättningsgaranti, ökade investeringar och strukturreformer.

Euroländernas finansministrar diskuterar även konkurslagstiftningarna. Dessa skiljer sig åt avsevärt mellan olika euroländer, vilket drabbar vissa länders investeringar och kreditvärdering.

"Det viktigaste är hur lång tid det tar för beslut om konkurs och hur förutsägbar processen är", sade en EU-källa.

Euroländerna siktar inte alls på någon harmonisering av lagstiftningen.

"Vi kanske når dit nästa århundrade. Nu syftar diskussionen till att ministrarna får andras erfarenheter med sig hem när de ska driva på reformer i hemlandet", förklarade en EU-källa.

Tyck till