ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Anders Hägerstrand: "Ratos vd sparkar sig själv"

  • Analys av Anders Hägerstrand

Ratos vd Susanna Campbell föreslås som ny styrelsemedlem till Telia Sonera. Att Susanna Campbell har accepterat nomineringen innebär i praktiken att hon lämnar in sin avskedsansökan till Ratos.

Nomeringssäsongen inför årets bolagsstämmor började på sämsta tänkbara sätt när teleoperatören Telia Soneras valberedning presenterade sitt förslag till styrelse för den problemtyngda telekomjätten.

Enligt förslaget är riskkapitalbolaget Ratos vd Susanna Campbell en av de nya ledamöter som ska väljas in i Telia-styrelsen vid stämman den 12 april.

I grundläget finns det skäl att alltid vara skeptisk när en börs-vd tar på sig tunga externa styrelseuppdrag som gör att vd:n fokuserar mindre på sitt eget bolag. Ibland finns det dock förmildrande omständigheter, det är framför allt förståeligt om en erfaren vd som har skapat stora aktieägarvärden och uppenbart har kontroll på sitt bolag vill vidga sina vyer med ett externt styrelseuppdrag.

Detta undantag gäller definitivt inte för Susanna Campbell. Det finns hur många tidskrävande problem som helst att reda ut i Ratos bolagsportfölj och Susanna Campbell kan inte falla tillbaka på att ha skapat betydande aktieägarvärden. Sedan hon blev vd för Ratos i april 2012 har aktien haft en urusel utveckling. Aktien har fallit med över 40 procent samtidigt som Stockholmsbörsen har stigit med nästan 50 procent.

När Ratos i november meddelade att Jonas Wiström vid stämman i vår ska efterträda Arne Karlsson skrev Di:s Richard Bråse att ”sannolikheten för att vd:n Susanna Campbell kommer att ryka ökar dramatiskt med ordförandebytet”.

Det framstår som att Susanna Campbell har tagit fasta på det för genom att acceptera nomineringen till Telia-styrelsen skriver hon på sin egen avskedsansökan. För ingen klarsynt aktieägare i Ratos kan acceptera att en högavlönad vd som presterat så svagt som Susanna Campbell tar tidsödande externa uppdrag. Särskilt inte i Telia som sannolikt är det bolag på börsen som är allra mest tidskrävande för styrelseledamöterna då bolaget står inför en stor strukturell omvandling i sektorn, ska sälja sina tillgångar Eurasien och krishantera efter den gamla bolagsledningen.

Om Ratos huvudägare är så naiva att de har gett grönt ljus till Susanna Campbells sidouppdrag är det ett ytterligare ett starkt skäl för småsparare att sälja sina aktier i Ratos.

En annan uppenbar fråga efter onsdagens pressmeddelande från Telia är hur valberedningen har resonerat när den nominerat Susanna Campbell. Telia Sonera är ett bolag med stora utmaningar och aktieägarna har redan förlorat stora pengar på aktien. Därför behöver styrelsen i högsta grad flera ledamöter som har en historik av att skapa värden för ägarna, och det har inte Susanna Campbell. Det finns många andra duktiga kandidater som inte har bränt mångmiljardbelopp i aktieägarvärden de senaste åren.

En tydlig förlust för Telia Soneras styrelse är att den tidigare Axfood-vd:n Mats Jansson har avböjt omval. Med honom förlorar styrelsen viktiga perspektiv bland annat från konsumentvarubranschen. Mats Jansson är styrelseordförande för ett av världens största livsmedelsbolag efter sammanslagningen av belgiska Delhaize och holländska Ahold i fjol och måste rimligen därför ha avböjt omval på grund av tidsbrist.

Förutom Mats Jansson lämnar även Per-Arne Sandström samt Kersti Strandqvist Telias styrelse vid stämman. Förutom Susanna Campbell föreslås Anna Settman, bland annat tidigare vd för Aftonbladet, och Olaf Swantee, som är vd för det ledande brittiska telekombolaget EE, som nya styrelseledamöter.

Tyck till