ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vill att invånarna dröjer med skatten

  • Foto: Colourbox

Skattebetalare i delar av Schweiz uppmanas att inte betala in sin skatt i förtid. Anledningen till det annorlunda önskemålet är att distrikten inte vill drabbas av bankernas negativa räntor. Det skriver Financial Times.

Det är den schweiziska kantonen Zug, ett litet men rikt område utanför Zürich, som beslutat sig för att skrota sin rabatt för tidiga skattebetalare. Anledningen är de schweiziska banerknas negativa räntor och Zug förväntas spara omkring 21 miljoner kronor om året på åtgärden, skriver Financial Times.

”Med tanke på den långvariga fasen av låga räntor i Schweiz och de negativa räntor som måste betalas, har kantonen inga incitament att motivera skattebetalarna att göra tidiga betalningar. Tvärtom så har kantonen ett intresse av att få pengarna så sent som möjligt och betala mindre negativ ränta”, säger myndigheterna i Zug enligt Financial Times.

Den schweiziska centralbanken förväntas behålla styrräntan på minus 0,75 procent under hela 2016. Än så länge har dock vanliga bankkunder sluppit negativa räntor på sina bankkonton.

Tyck till