ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Varningen: Väst försvarslöst om Kina smäller

  • Larry Summers, USA:s tidigare finansminister. Foto: TT

Rasar Kina står Västekonomierna riktigt illa rustade att skydda sig. Och tecknen på en Kinakris blir allt fler. Det varnar Larry Summers, USA:s tidigare finansminister, i Financial Times.

Kinas börsstormar kan mycket väl vara första tecknen på att jättelandets obalanser slutar i krasch. Och Västvärlden har all anledning att dra efter andan.

Varningen kommer från den inflytelserike ekonomiprofessorn Larry Summers, tidigare president Bill Clintons finansminister och rådgivare till Barack Obama, i en krönika i Financial Times.

Shanghaibörsen har rasat med 15 procent sedan årsskiftet och med omkring 40 procent sedan toppen i juni 2015.

”Beslutsfattare bör hoppas på det bästa och planera för det värsta”, skriver han i FT, och tillägger att marknaderna insåg allvaret i finanskrisen 2008 långt före USA:s centralbank Fed gjorde det.

Traditionellt sett har internationella rörelser haft endast begränsad effekt på USA och Europas ekonomier, eftersom de ha kunnat avvärjas med penningpolitiska stimulanser.

Vid den dramatiska Asienkrisen 1997 kunde USA fortsätta med stadig tillväxt tack vare rejäla räntesänkningar, konstaterar Larry Summers.

Men i dagsläget, med i princip nollränta i hela Västvärlden, har centralbankerna mycket små möjligheter att resa skyddsvallar mot nya finansiella chockvågor, argumenterar han.

”Därmed får utländska ekonomiska problem sannolikt mycket större direkt effekt på tillväxten”, skriver Larry Summers i FT.

Samtidigt blinkar flera varningslampor illrött för Kina.

Kinas finanssektor stod för hela 20 procent av landets BNP-tillväxt det senaste året. Sektorns andel av ekonomin är nu lika stor som i Storbritannien och skuldsättningen i privat sektor är ”extremt” hög, enligt Larry Summers.

”Det är knappast tecken på hälsosam eller hållbar tillväxt”, skriver han.

Kinas tillväxt har också till stor del drivits av gigantiska infrastrukturinvesteringar de senaste åren, fortsätter Larry Summers.

”Det här är också ohållbart. Även om de ersätts med inhemsk tjänsteproduktion kommer Kinas efterfrågan på globala råvaror att falla”, skriver ekonomiprofessorn.

USA:s ekonomiska framgångar under hans tid som minister har gjort Larry Summers till en tung auktoritet i amerikansk debatt. Han lanserade för några år sedan också sin teori om ”sekulär stagnation” i världens rika länder.

Enligt teorin har Västvärldens underliggande tillväxtförmåga tryckts tillbaka rejält efter finanskrisen, och kommer inte tillbaka med enbart centralbanksåtgärder, som superlåga räntor. Han anser bland annat att stora offentliga investeringar, och för USA:s del högre andel export, är enda vägen tillbaka mot tillväxt i den takt som rådde fram till 2008.

Tyck till