ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börser: Starkt avslut

Efter en stark slutspurt vände Wall Street upp från minus för att stänga tisdagshandeln på plus. Ett volatilt oljepris smittade av sig på aktiemarknaden som också lugnat sig något kring oron för Kina.

Vid stängning hade Dow Jones stigit 0,7 procent till nivån 16.516, medan Nasdaq var 1 procent högre vid 4.685. S&P 500 steg 0,8 procent till 1.938.

Omkring 900 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.960 miljoner på Nasdaq.

"Vi får känslan av att Kinaoron är aningen överdriven. Det sker en viss avmattning i ekonomin, men inte på något dramatiskt sätt", sade Daniel Weston, investeringschef vid Aimed, enligt Bloomberg.

WTI-oljan var nere och vände under 30 dollar per fat för första gången sedan december 2003 vilket pressade aktiemarknaden. Precis som under måndagen så vände dock börsen upp i samband med att oljemarknaden stängde. Enligt tv-kanalen cnbc visar det på hur styrd aktiemarknaden är av oljan just nu.

Välkända teknologibolag uppvisade en stark session efter att flera av dessa inlett året mycket svagt.

Apple, som var ned 8 procent förra veckan, stängde 1,5 procent högre. Merrill Lynch har höjt sin rekommendation för aktien till köp från neutral, och investmentbanken menar att oron för sjunkande försäljning av iPhones nu är inprisat i kursen.

Ännu bättre gick det för Lululemon som steg 4 procent efter att sportklädestillverkaren höjt sin intäktsprognos för det fjärde kvartalet.

Alcoa hade tvärtom rejäl motvind trots att måndagskvällens rapport slog förväntningarna vilket tog aktien högre i tisdagens förhandel. En bit in i sessionen vände priset hastigt ned för att nå minus 9 procent vid stängning. Enligt JP Morgan råder det fortsatt "horribla" makroförhållanden för aluminiumbolaget vilket marknaden fokuserar på.

På temat råvarubolag backade Freeport McMoran 4 procent efter måndagens 20-procentiga ras. Världens största publikt handlade kopparproducent handlas således till samma nivå som runt år 2000.

"Freeort straffas på grund av sin svaga balansräkning. Flera av åtgärderna som bolaget aviserade för en tid sedan kommer inte vara särskilt effektiva med tanke på rådande råvarupriser. Vi ser fortsatt nedsida i aktien, 2:30 dollar är vårt prismål", sade Daniel Rohr, analytiker vid Morningstar i Chicago, till Bloomberg News.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 5 punkter till 2,11 procent.

Tyck till