ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Surt för plånboken att ladda telefonen i bilen

  • Foto: Colourbox
Att ladda mobilen medan du kör kan vara bekvämt men blir både dyrt för plånboken och miljön. Det rapporterar Bloomberg.

För USA:s del betyder det att landets bilförare släpper ut 970.000 ton extra koldioxid per år enligt beräkningar gjord av Jon Bereisa, tidigare ingenjör på biljätten General Motors.

Laddas en mobiltelefon i varje bil som kör omkring på de amerikanska vägarna motsvarar det koldioxidutsläppen från närmare 185.300 passagerarfordon på ett år eller från att bränna 431.000 ton kol.

"Det är därför moderna elektricitetskraftverk inte drivs av bensindriva generatorer", säger Jon Bereisa till nyhetsbyrån Bloomberg.

"Vi går genom livet utan att förstå hur viktigt energi är för allt vi gör och konsekvenserna av vår energikonsumtion."

Antalet bilar som årligen säljs med USB-portar har stigit med över 10 miljoner de senaste 10 åren. Förra året såldes 14,6 miljoner fordon i USA som utrustats med USB-portar för laddning. Globalt beräknas försäljningen stiga från 49 miljoner 2015 till 85 miljoner 2022, skriver Bloomberg.

Enligt Jon Bereisas beräkningar kräver en smartphone med internetuppkoppling drygt 4,8 watt för att ladda i en bil. Med ett bensinpris på 2 dollar per gallon eller drygt 5 kronor litern betyder det att amerikanerna betalar 2 cent eller 17 öre för att ladda telefonen i bilen under en timme. Samma laddning i ett vanligt vägguttag hemma kostar 0,06 cent eller ynka 0,5 öre.

Vilket mobilabonnemang passar dig bäst? Jämför här! (extern tjänst)