ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Storbank: "Sälj allt"

  • Analytikerna oroar sig för Asienbörserna. Foto: AP

Det nya året riskerar en "kataklysmisk" utveckling, med en global deflationskris, kraschande aktiemarknader och ett oljepris som kan halveras ännu en gång. Den bilden tecknar den brittiska storbanken RBS i en färsk rapport. Råden till kunderna blir drastiska, rapporterar The Telegraph.

"Sälj allt utom högkvalitativa obligationer. Det handlar om att få tillbaka kapitalet, inte om att få avkastning. I ett fullt rum är nödutgångarna trånga", skriver RBS enligt tidningen.

Det dystra budskapet motiveras enligt bankens kreditchef Andrew Roberts med att den globala handeln och utlåningen minskar, samtidigt som företagens balansräkningar är ansträngda och den globala skuldsättningen är rekordstor. Marknaden visar därför samma stressymptom nu som inför Lehmankraschen 2008.

Kinas inbromsning ses som en utlösande faktor.

"Kina har inlett en större korrektion och det kommer att ge en snöbollseffekt. Aktier och räntepapper har blivit mycket farliga", säger Andrew Roberts till tidningen.

De amerikanska och kontinentaleuropeiska börserna väntas falla 10-20 procent, medan Londonbörsen - som har en stor andel energi- och råvarubolag listade - kan rasa mer än så, hävdar han.

"Alla dessa människor som är långa i olje- och gruvbolag i tron att deras utdelningar är säkra kommer att upptäcka att de inte är säkra alls", resonerar kreditchefen, som menar att de oljeproducerande staternas organ Opec är paralyserat och inte förmår hantera den avtagande tillväxten i Asien.

Teknisk analys pekar enligt banken på fortsatta prisnedgångar mot 16 dollar per fat, nivåer som inte setts sedan den asiatiska krisen i slutet av 90-talet.

I den miljön är det "flight to quality" som prioriteras, i första hand tyska och amerikanska statspapper. Räntan på tyska så kallade bunds väntas därför sjunka till rekordlåga 0,16 procent och kan rentav komma att bli negativ. Även amerikanska statsräntor väntas falla till rekordnivåer.

RBS kom enligt The Telegraph med en negativt hållen analys redan i november 2015, men utvecklingen har sedan dess gått fortare än banken räknat med. Tillväxten i USA väntas stanna på 0,5 procent under det fjärde kvartalet och centralbanken Fed sägs "leka med elden" genom att höja räntan i ett läge då den starkare dollarn redan innebär en penningpolitisk åtstramning och ISM-index är under 50.

Vad Kina behöver är en "dramatiskt lägre" växelkurs och för de anglosaxiska centralbankerna är räntehöjningscykeln redan över. Bank of England kommer inte att hinna höja räntan innan ekonomin vänder ned på allvar och Fed kan tvingas till en pinsam reträtt och åter sänka räntan. För den europeiska centralbanken ECB väntas nya sänkningar, enligt RBS.

Traditionellt sparande? Hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

Tyck till