ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Sitt still i båten

Marknadens dom över konjunkturen är alltför hård.
Lärdomarna från de riktiga börskrascherna inger hopp.

Det har varit en sällsynt usel start på börsåret. Frågan är om det är ännu en temporär korrektion i en annars stigande börstrend eller ett uttryck för en sämre världskonjunktur och tristare aktieutveckling.

Man ska alltid vara ödmjuk inför finansmarknadens prissättning. Inte sällan ser marknaden konjunkturförändringar långt innan centralbanker eller andra bedömare har vaknat.

Bästa exemplet är förspelet till finanskrisen som briserade hösten 2008. Globala börser toppade ett år före och kreditspreadar, alltså ränteskillnaden mellan bättre och sämre krediter, hade gått isär under en längre period.

Att Lehman Brothers skulle krascha var en överraskning, men att världen var på väg i fel riktning stod klart för de flesta på finansmarknaden. Centralbankerna däremot ignorerade utvecklingen och exempelvis Riksbanken valde att höja räntan till 4,75 procent bara en vecka före Lehmans konkurs. Sedan dess har även centralbankirer blivit mer lyhörda.

Jag tror att dagens korrektion är övergående och att världen mår ganska bra. Något förenklat ska man tro på börsen i avsaknad av finanskriser, världskrig och oljeprischocker. Varken det ena eller det andra ser ut att inträffa under 2016.

Tvärtom. Priset på Brentolja var på tisdagen nere under 31 dollar per fat, vilket är den lägsta nivån på tolv år. Att det skapar problem för oljeproducenter råder det inget som helst tvivel om, men för världsekonomin är det en rejäl vitamininjektion.

Marknadsoron nu rör Kina och då framför allt att börsfallen där är ett tecken på en rejäl kinesisk lågkonjunktur som sänker världsekonomin. Den oron är överdriven. Kinas ekonomi mattas, men den kinesiska börsen ger ingen bra vägledning om hur landet utvecklas. Dessutom kan delar av börsfallet i Kina förklaras av de taffliga ingripandena från myndigheternas sida. Spelberoende kineser ska inte diktera utvecklingen på världens börser.

Och för aktieägare är det viktigt att komma ihåg att SKF och de andra verkstadsbolagen med störst Kinaexponering tenderar att lyfta när konjunkturen är som mörkast och orderingången redan har fallit.

För kalenderbitare som hoppades på ett traditionellt nyårsrally har inget gått enligt plan. Men för alla som tror på en normal världstillväxt är det bara att sitta still i båten. Inget tyder på att den har sprungit läck.

Tyck till