ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Oljebolagen faller i börsöppningen

Stockholmsbörsen handlades oregelbundet i början av tisdagen, och måndagsmönstret såg därmed ut att kunna upprepa sig. Till skillnad från vad terminshandeln indikerade en stund före öppning steg Europabörserna initialt med detaljhandelsbolag i topp, för att sedan retirera.

Vid klockan 10 var OMXS30 ned 0,1 procent till 1.347,6 medan tyska DAX-index var upp 0,8 procent. Omsättningen uppgick till cirka 2,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen med Nordea som mest och Fingerprint som näst mest omsatta aktie.

Ocykliska bolag tycktes falla investerare på läppen i rådande baissiga olje- och råvarumiljö, och detaljhandelssektorn var bäst i både ett europeiskt och svenskt perspektiv. Debenhams steg mer än 10 procent i London efter starka försäljningssiffror, och i OMXS30 var H&M främsta draglok med en uppgång kring 1 procent. Mindre indextunga Swedish Match var däremot bästa aktie i indexet med plus 1,2 procent utan några bolagsspecifika nyheter men med en måndagsnedgång i ryggen.

Oljepriset har fallit till under 31 dollar per fat, och Lundin Petroleum backade 3 procent, mest i OMXS30. Africa och Tethys Oil sjönk båda i paritet med detta.

Boliden fortsatte lida av prisnedgångarna på basmetaller, där fallet för zink var mest uttalat under morgonen, och gruvbolaget var med minus 2,6 procent det jämte Tele2 näst sämsta i OMXS30. För Tele2:s del har JP Morgan sänkt sin rekommendation till neutral från övervikt.

På rekommendationsfronten åtnjöt Intrum Justitia i stället en höjning, från behåll till sälj av Danske Bank, och steg mest av storbolagen, drygt 3 procent. Danske har även inlett bevakning av Attendo med en köprekommendation, och vårdbolaget steg 1,5 procent.

Icas jämförbara försäljningsökning bromsade in något i december. Aktien steg med 0,6 procent, något bättre än OMXS30 men sämre än det europeiska detaljhandelsindexet.

Poolia rapporterar en tvåårig förlängning av ett avtal med BAE, före detta Bofors, i Karlskoga. Aktien steg med 4,2 procent, och hörde därmed till de starkaste smallcapbolagen. Boule Diagnostics, som klättrat de senaste börsdagarna, steg mest av dessa med drygt 5 procent.

Bland småbolagslistorna rusade Delta Minerals vidare och steg kring 20 procent till 1:74 kronor per aktie. NGM-noterade Exeotech har avvärjt ett konkurshot genom att reglera en skatteskuld, och steg med cirka 100 procent i en handel som stod för drygt 90 procent av omsättningen på NGM-börsen.

På konjunkturagendan publicerar Storbritannien sin industriproduktion för november klockan 10.30. Förväntningarna är inställda på oförändrad nivå jämfört med oktober och plus 1,7 procent på årsbasis.

Klockan 12 är det sedan dags för USA: NFIB publicerar konfidensindex för småföretag i november, och en liten ökning mot november väntas.

Tyck till