ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ny kinesisk miljardorder för Nevs

  • Foto: Nevs.

Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan har tecknat ännu ett avtal om försäljning av bilar till Kina värt miljarder. Rymdteknikbolaget Volinco ska köpa 20.000 bilar för cirka 8,5 miljarder kronor.

 ”Det handlar om ett strategiskt ramavtal om leveranser mellan 2017-2020 på samma sätt som vi slöt med Panda New Energy. Det godkändes i samband med Nevs styrelsemöte i dag”, förklarar Nevs kommunikationschef Mikael Östlund på telefon från Peking och skyndar sig att tillägga:

”Volinco har en engelsk hemsida”.

Allt för att inte hamna i samma ifrågasättanden som efter att jätteaffären med Panda New Energy offentliggjordes i mitten av december. Avtalet, värt otroliga 100 miljarder kronor för leveranser av 150.000 elbilar från Nevs samt ytterligare 100.000 elbilar från Nevs partners, ifrågasattes när Pandabolaget saknade såväl kontaktperson som hemsida. Efteråt har företrädare för både Nevs och Panda framträtt och förklarat att det finns starka ägare med finansiella muskler bakom. Panda New Energys plan är att bli en stor aktör inom leasing av miljöbilar.

Volinco, i Kina kallat Huateng, ska använda bilarna inom företaget. 

”De ska ha dem som tjänstebilar” säger Mikael Östlund.

Enligt hemsidan är det China Aerospace Science and Technology Corporation som står bakom Volinco.

Bilarna som Nevs ska leverera är eldrivna versioner av Saab 9-3. Vad de kommer att heta är ännu oklart eftersom Nevs inte har rätten att använda varumärket Saab.

I fjol började Nevs att bygga en egen fabrik i den kinesiska staden Tianjin, som också är delägare. Fabriken ska enligt planerna starta produktionen under 2017. I första skedet genom att det skeppas delar från fabriken i Trollhättan, bland annat målade karosser. I väntan på att fabriken blir klar har Nevs hyrt en industrilokal i samma område. Där har redan den första bilen, som ska användas för testverksamhet och certifiering, byggts.

Nevs styrelseordförande och huvudägare Kai Johan Jiang säger till Sveriges Radio att man kommer att få det nödvändiga tillståndet från myndigheterna för att kunna starta produktionen. Vad gäller avtalet med Volinco förklarar han att det också handlar om samarbete vad gäller vissa komponenter.

Tyck till