ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

McDonalds anklagas utnyttja franchisetagarna

Italienska konsumentorganisationer har till EU:s konkurrensmyndighet lämnat in klagomål mot McDonald's. Snabbmatskedjan anklagas för att tillämpa olagliga villkor för sina franchisetagare, skriver Wall Street Journal.

I klagomålen, som får stöd av amerikanska och europeiska fackföreningar, hävdas att McDonald's utnyttjar sin dominerande marknadsposition genom att ta ut hyror som är upp till tio gånger högre än marknadsnivån. McDonald's begränsar enligt klagomålen också franchisetagarnas möjligheter att byta till någon annan kedja.

För en månad sedan öppnade EU:s konkurrensmyndighet en utredning gällande McDonald's skatteaffärer i Luxemburg. Fackföreningarna hävdade då att företaget undvikit omkring 1 miljard euro i skatter genom att låta royalties passera genom Luxemburg.

Tyck till