ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

M lovar strid mot regeringen: "vårbudgeten avgörande"

  • Ulf Kristersson. Foto: TT
Moderaterna lovar att ta strid mot regeringens ekonomiska politik och kräver kraftfulla åtgärder redan i vårbudgeten. "Den kommer att avgöra väldigt mycket hur vi agerar", säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson till Di.

På tisdagen skrev Ulf Kristersson en debattartikel i Di, där han anklagade regeringen för att bedriva en ekonomisk politik som är skadlig för landet. Beskedet är att Moderaterna ska göra allt de kan för att bekämpa den politiken.

En möjlighet är att gå fram med en gemensam alliansbudget, men den frågan är för tidigt väckt, anser Ulf Kristersson. Däremot kräver han kraftfulla reformer för att förbättra integrationen och åtgärder för att stärka de offentliga finanserna.

”Nästa chans för regeringen att bevisa om man vill det eller inte är vårpropositionen. Den kommer att avgöra väldigt mycket hur vi agerar”, säger han.

Även om Sveriges ekonomi tuffar på bra med fler jobb och en BNP-tillväxt på 3,6 procent förra året är Ulf Kristersson bekymrad.

Riksdagens utredningstjänst har på uppdrag av Moderaterna gjort en sammanställning av regeringens prognoser över det finansiella sparandet. Och genomgången visar att utvecklingen går åt fel håll.

I höstbudgeten 2014 räknade regeringen med ett samlat underskott på 38 miljarder kronor 2015-2018. I den senast prognosen från slutet av december i fjol uppgår motsvarande siffra till 131 miljarder. Det är en ökning på 93 miljarder, eller 245 procent.

”Det här är en relativt dramatisk ökning av underskotten, som visar en annan blid av Sveriges ekonomi”, säger Ulf Kristersson.

Bakom siffrorna ligger inte endast växande migrationskostnader, utan även direkta utgiftsökningar och transfereringskostnader till följd av regeringens beslut, enligt Ulf Kristersson.  

”Finansdepartementets grepp över offentliga finanser är väsentligt slappare i dag än det varit historiskt”, säger han.

”Hade vi inte haft en BNP-tillväxt just nu som gav skatteinkomstökningar hade det varit en rent katastrofal situation.”

Ulf Kristersson är kritisk till regeringens beslut att överge principen att finansiera nya reformer krona för krona. Han anklagar även regeringen för att sakna en tydlig strategi för den ekonomiska politiken.

Som exempel nämner han rutavdraget, där regeringen först gjorde upp med Vänsterpartiet om att minska avdraget, för att i nästa stund tala sig varm för en utvidgning av skatterabatten.

”Det är ett tecken på att det saknas en grundläggande färdplan i regeringens ekonomiska politik”, säger Ulf Kristersson.

Socialdemokraterna har anklagat den tidigare alliansregeringen för att lämna efter sig tomma lador. I valrörelsen försökte partiet hamra in budskapet att Sverige håller på att gå sönder.

Men i ett inlägg på Di Debatt i måndags slog finansminister Magdalena Andersson fast att jobben blivit fler och Sveriges ekonomi utvecklas väldigt bra.

Ulf Kristersson är kritisk till de tvära retoriska kasten.

”Det är en rätt häpnadsväckande variation i hur man beskriver tillståndet i landet”, säger han och påpekar att fjolårets starka tillväxt kom till när de rödgröna regerade på alliansens budget.

Finansiellt sparande i offentlig sektor (miljarder kronor)

2015 2016 2017 2018 2015-2018
Budgetpropositionen för 2015 -46 -14 -1 23 -38
Regeringens prognos 21 december 2015 -37 -38 -36 -20 -131
Källa: Riksdagens utredningstjänst/Finansdepartementet


Tyck till