ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kontroversiellt Fed-förslag går upp för omröstning i senaten

  • USA:s centralbankschef Janet Yellen. Foto: Susan Walsh

Den amerikanska presidentkandidaten Rand Pauls kontroversiella lagförslag om centralbanken Federal Reserve går upp för en första omröstning på tisdagen. Förslaget får stöd från flera presidentkandidater till både höger och vänster.

På tisdagskvällen kommer den amerikanska senaten att rösta om att låta ett förslag som enligt kritiker skulle kunna begränsa centralbanken Federal Reserves självständighet.

Lagförslaget, Federal Reserve Transparency Act, handlar om granskningen av centralbankens balansräkning. Fed granskas redan i dag av revisionsbyråer och USA:s riksrevisionsenhet. Konflikten står runt fyra undantag, bland annat transaktioner med utländska bolag och avgörande underlag för beslutsfattande inom penningpolitiken.

Omröstningen ses som en tjänst till förslagets främste förespråkare, senatorn Rand Paul, som ställer upp i det republikanska primärvalet och vars stöd i opinionsmätningar ligger runt 3 procent.

Rand Paul har länge kritiserat Fed och hävdat att centralbankens direktion inte bara är politiskt styrd utan dessutom agerar på ett mandat som strider mot konstitutionen. Han anser dessutom att den expansiva penningpolitiken som först sedan finanskrisen kommer att leda till hyperinflation och recession.

”Fed är en politisk, oligarkisk kraft och en nyckeldel i vad som ser ut som och fungerar som en bankkartell”, skrev senatorn i en kolumn i den amerikanska tidningen Time på söndagen.

Förslaget sågas av den tidigare centralbankschefen Ben Bernanke.

”Den främsta effekten av förslaget skulle vara att penningpolitiska beslut utsätts för kongressens översyn och potentiellt kongressens påtryckningar”, skriver han själv i en kolumn.

Rand Pauls förslag skulle istället tvinga riksrevisionsenheten att kontinuerligt granska och komma med rekommendationer kring Feds policybeslut på kongressens begäran, enligt Ben Bernanke.

”Jag vet av egen erfarenhet att (direktionen) styr penningpolitiken med den bästa tillgängliga tekniska informationen och utan hänsyn till politik eller partianda. Jag är också övertygad om att politiska interventioner i penningpolitiska beslut inte skulle leda till bättre resultat”, skriver den tidigare centralbankschefen.

För att förslaget ska kunna gå vidare till debatt i senaten och sedan omröstning krävs att 60 av de 100 ledamöterna ger sitt godkännande.

Skulle lagförslaget klara turerna i kongressen är det knappast troligt att det skulle bli verklighet. President Barack Obama har tidigare meddelat att alla försök att kringskära Feds självständighet kommer att mötas med hans veto, nu senast i höstas.

Rand Paul är inte den enda presidentkandidaten som stödjer förslaget. Hans partikollegor och motkandidater Marco Rubio och Ted Cruz (båda med betydligt bättre opinionsstöd) har skrivit under förslaget, som också får stöd av den demokratiske kandidaten Bernie Sanders.

De amerikanska politikerna försök att stärka greppet om centralbanken har en lång historia. Redan på 1950-talet lanserade demokraten Wright Patman ett lagförslag som skulle innebära att Federal Reserve underställdes Vita huset och dess finansdepartement, enligt tidningen Washington Post. Han hann för övrigt med 16 sådana lagförslag under sin politiska karriär.

Tyck till