ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Israel: Wallström stöttar terroristerna

  • Israels utrikesminister Avigdor Liberman och hans svenska kollega Margot Wallström. Foto: TT/AP

Sveriges utrikesminister har fått Israels regering att gå i taket. Israelerna anklagar Margot Wallström för att understödja terrorism. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Margot Wallström vill se en grundlig och trovärdig undersökning om Israel använt utomrättsligt dödande i samband med de senaste månadernas våldsdåd, knivattacker och sammandrabbningar mellan israeler och palestinier.

Det sa hon i riksdagen på tisdagen och hänvisade bland annat till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter som framhållit att den israeliska responsen varit oproportionerlig och att utomrättsligt dödande starkt kunde misstänkas, skriver TT.

Margot Wallströms uttalande har väckt starka reaktioner i Israel. I ett ovanligt skarpt uttalande skriver israeliska utrikesdepartementet att Margot Wallström ”understödjer terrorism och därmed uppmuntrar till våld”.

Teknik- och rymdministern Ofir Akunis går ännu längre och säger det i stället borde utredas ”hur en kvinna som hatar Israel kunde väljas till, och fortfarande inneha, rollen som Sveriges utrikesminister", rapporterar Jerusalem Post.

Flera professorer i folkrätt har pekat på att det finns många seriösa rapporter och studier från människorättsorganisationer som pekar mot att utomrättsliga avrättningar kan ha ägt rum i Israel.

Tyck till